Διάγγελμα Τζόνσον για το 3ο lockdown στην Αγγλία: «Μείνετε όλοι σπίτι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ένα νέο πανεθνικό απόλυτο lockdown στην Αγγλία, σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, που απειλεί με… εξαφάνιση τμήματα του συστήματος υγείας.

Το νέο απόλυτο lockdown, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (και βλέπουμε…), θα ισχύσει ως νόμος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αλλά ο Τζόνσον είπε πως οι πολίτες πρέπει από τώρα να τηρούν τους νέους κανόνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νέο περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και απαιτείται επείγουσα δράση για την επιβράδυνση της εξάπλωσής του.

«Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την Covid από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της πανδημίας. Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό δραστικά μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να συγκρατήσει αυτήν την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει εντολή για άλλη μια φορά να μείνετε στο σπίτι», είπε.

Όλα τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα κολέγια θα μεταβούν στη διαδικτυακή μάθηση από αύριο. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όλους τους μαθητές, εκτός από τα παιδιά των βασικών εργαζομένων ή εκείνων που είναι ευάλωτα, έως το εξάμηνο του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί ενώ οι «φούσκες» παιδικής φροντίδας και υποστήριξης θα παραμείνουν επίσης σε λειτουργία.

Οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να μένουν σπίτι, εκτός από πέντε εξαιρέσεις:

  • για εργασία, εάν δεν είναι δυνατή η εργασία από το σπίτι
  • για ψώνια ειδών όπως τρόφιμα ή φάρμακα
  • για άσκηση μία φορά την ημέρα σε μια κοντινή τοποθεσία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ακόμη άτομο έξω από το νοικοκυριό
  • για παροχή φροντίδας ή βοήθειας σε ευάλωτα άτομα
  • για ιατρικά ραντεβού, ή ιατρική περίθαλψη ή τεστ κοροναϊού ή για αποφυγή απειλής βλάβης ή βίας

Πρόσθεσε ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάση σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή για το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Η Βρετανία καταγράφει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και τα κρούσματα ημερησίως καταγράφουν νέα υψηλά ρεκόρ, με τους επικεφαλής ιατρούς και  αξιωματούχοι της χώρας να προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας μέσα στις επόμενες 21 ημέρες.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα