Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό – Ποια τα μηνύματα

Μοιραστειτε το

Μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr – Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να κεφαλοποιεί -όχι όμως σε καθοριστικό βαθμό- το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να «χάνει πόντους» -διατηρώντας όμως ένα επαρκές προβάδισμα- από τα μέτρα που η ίδια έλαβε για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών

Ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα για το πολιτικό σύστημα που κινείται, στην «σκιά» των σκληρών δεικτών του πληθωρισμού και του κύματος ακρίβειας, εξάγονται από την μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr. Οι μετρήσεις αποτυπώνουν με ακρίβεια, την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία που γεννά η έντονη οικονομική δυσχέρεια των τελευταίων μηνών στην ελληνική κοινωνία, χτυπώντας «καμπανάκι» τόσο σε κυβέρνηση όσο και αντιπολίτευση.

Η πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 26 Μαρτίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, αποτυπώνει ένα ξεκάθαρο κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με την διαφορά τους να πέφτει κάτω από διψήφιο ποσοστό και να διαμορφώνεται αισίως στις 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να κεφαλοποιεί -όχι όμως σε καθοριστικό βαθμό- το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται να «χάνει πόντους» -διατηρώντας όμως ένα επαρκές προβάδισμα- από τα μέτρα που η ίδια έλαβε για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών. Όλα αυτά που την ίδια ώρα η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες αγγίζει το 84%.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 28,6% έναντι 21,2% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,4%. Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,5%, η Ελληνική Λύση 4,9%, το ΜεΡΑ25 3,1% ενώ στο 18,1% βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης φαίνεται να υπάρχει άνοδος για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου το οποίο ξεπερνά ακόμα και το ΚΚΕ, ενώ άνοδο παρουσιάζει και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη το οποίο από το 1,5% πήγε στο 2,1% σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση της MRB.

Αναλύοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, τονίζει ότι για την μεν κυβέρνηση διακρίνεται κίνδυνος απώλειας του στόχου της αυτοδυναμίας, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ένα «αμυδρό φωτάκι».

Ως κύρια αιτία της φθοράς στα ποσοστά της ΝΔ ο Δημήτρης Μαύρος εντοπίζει την βαριά κοινωνική δυσφορία για την ακρίβεια. Και εξηγεί ότι το κρίσιμο στοιχείο για τις περαιτέρω πολιτικές τάσεις είναι το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκρατήσει την κατάσταση στην αγορά και να μην αφήσει το πρόβλημα της ακρίβειας να εξελιχθεί σε πρόβλημα αισχροκέρδειας. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Μαύρος λέει πως εισπράττει μεν ένα μέρος της φθοράς της ΝΔ και ενισχύει την συσπείρωσή του αλλά δεν καταγράφει δυναμική ισχυρής ανόδου.

Παρά τα υψηλά ποσοστά που παρουσιάζει η δημοσκόπηση που αφορούν τόσο στην απαισιοδοξία του κόσμου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας (αφού μόνο το 3,1% πιστεύει ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση), όσο και για την τωρινή κατάσταση που επικρατεί, καθώς το 77,4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αδυνατούν πλήρως να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ή δυσκολεύονται πάρα πολύ, ένας στους δυο πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν στην ουσία ότι δεν υπάρχει πολιτική επιλογή που θα μπορούσε να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το σοβαρό ζήτημα της ακρίβειας, χτυπώντας «καμπανάκι» τόσο σε κυβέρνηση, για τις επιλογές που έχει κάνει μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση του προβλήματος (τα μέτρα κρίνονται μη αποτελεσματικά και μάλλον μη αποτελεσματικά από το 75,2%), όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ένα 27,8% σε όσους πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στα νοικοκυριά.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, όπως φάνηκε κι από τις απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα της έρευνας, είναι αυτό του πολέμου στην Ουκρανία, με το το 91,6% των ερωτηθέντων να απαντά πως τον απασχολεί πολύ/αρκετά το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις αυτού. Το 43,4% απάντησε «Είμαι εντελώς εναντίον της επέμβασης γιατί είναι απολύτως αδικαιολόγητη», ενώ το 42,8% απάντησε «Είμαι εναντίον της επέμβασης αλλά αναγνωρίζω ότι η Ρωσία σε κάποια πράγματα είχε δίκιο και εύλογες ανησυχίες». Το 8,1% απάντησε «Αναγνωρίζω ότι η Ρωσία είχε σοβαρούς λόγους να επέμβει στην Ουκρανία και τη στηρίζω».

Τέλος ξεχωριστό σκέλος στην έρευνα αποτέλεσε η ερώτηση που αφορά στην άποψη των πολιτών για χώρες και οργανισμούς. Η Γαλλία είχε το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής, με το 67,9% των πολιτών να έχει σίγουρα ή μάλλον θετική. Από εκεί και πέρα, πολύ χαμηλά ήταν η δημοφιλία των ΗΠΑ με αρνητική άποψη για το 61,6% των ερωτηθέντων αλλά και του ΝΑΤΟ με το 63,1% των πολιτών να έχει αρνητική άποψη. Το πλέον υψηλό ποσοστό αρνητικής γνώμης, συγκεντρώνει η Τουρκία με 86,4% ανάμεσα στους ερωτηθέντες. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ήταν ο μοναδικός που συγκέντρωσε θετικό ποσοστό στο δείκτη θετικών – αρνητικών κρίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Δ. Μαύρος στο Newsbomb.gr: Μεγάλο πολιτικό «καμπανάκι» η ακρίβεια

Δημοσκόπηση MRB: Η ανάλυση του Δημήτρη Μαύρου στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη

Κολοσσιαίο πρόβλημα η ακρίβεια – Κραυγή αγωνίας από τους πολίτες

Όχι σε πρόωρες εκλογές από 1 στους 2 – Το καμπανάκι στα κόμματα και η έλλειψη εναλλακτικής επιλογής

Δημοσκόπηση MRB: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μακρόν – Αρνητική άποψη για Μπάιντεν-ΝΑΤΟ και ΕΕ

Μεγάλη έρευνα της MRB: Χτυπά «κόκκινο» η απαισιοδοξία – Η τσέπη των πολιτών κρίνει τις κάλπες

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb: Το 50,9% των πολιτών αναγνωρίζει δίκιο στη Ρωσία για την Ουκρανία

Έρευνα της MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «καίει» την κυβέρνηση – Ανασφαλείς οι πολίτες

Δημοσκόπηση MRB στο Νewsbomb.gr: Καμπανάκι για την κυβέρνηση – Στο 7,4% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...