Δεν φταίει κανείς, φταίει ο Χατζηπετρής… Τελικά το μπάχαλο λόγω της «Μήδειας» έγινε μόνο του | newsbreak

Μοιραστειτε το

Οι λέξεις «ανάληψη ευθύνης» μάλλον δεν υπάρχουν στα λεξικά αυτών που αποφασίζουν για την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στις έκτακτες καταστάσεις σε αυτό το «ανέμελο» κράτος.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» προκάλεσε ένα σωρό προβλήματα, για τα οποία δεν ευθύνεται κανείς, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ή μάλλον ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από αυτήν. Ή μάλλον, ευθύνεται ο άμοιρος ο Χατζηπετρής, όπως εύστοχα τραγούδησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης το 1989.

Το μεσημέρι, Περιφέρεια Αττικής και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επιδόθηκαν σε πινγκ–πονγκ ευθυνών, με αφορμή την τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που έμειναν χωρίς ρεύμα εν μέσω χιονιά (που όλοι ήξεραν ότι έρχεται).

Διαβάστε ακόμα: Γίναμε ξανά περίγελος στον διεθνή τύπο! «Κάζο» από το AFP για τα εκχιονιστικά στο Κολωνάκι

Αργότερα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ανακοίνωσή της, τόνισε ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα το κλάδεμα ή το κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας:

«Πρώτον. Οι Δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, όπως προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 Αρ. 281. Προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Άλλωστε και με πρόσφατο (15.01.2021) έγγραφο προς τους Δήμους και Δασαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά αυτό ακριβώς, καθώς και την υπόδειξη χώρου εναπόθεσης της ξυλείας που θα προκύψει.

Δεύτερον, δεν οφείλονται όλες οι διακοπές ρεύματος σε πτώσεις δέντρων

Τρίτον, αντικειμενικά, οι Δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλο αυτό το στόλο των μηχανημάτων, για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλο εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε ακόμα: Ομολογία K. Μπακογιάννη: «Δεν ήμασταν έτοιμοι, δεν έχουμε υποδομές» (video)

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ από την πλευρά της, ρίχνει το φταίξιμο για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Εύβοια, στην απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, επιβεβαιώνοντας έτσι και καταγγελίες που έφτασαν στο newsbreak.gr.

Μ. Βορίδης: «Στον ΔΕΔΔΗΕ η κύρια ευθύνη»

Ακολούθησε ο Μάκης Βορίδης στην επίρριψη ευθυνών, αναφερόμενος στα προβλήματα ηλεκτροδότησης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες να είχαν βγει συνεργεία και να εκτιμήσουν ποια δέντρα και κλαδιά είναι δυνατόν να πέσουν και να το προλάβουν. Η ευθύνη εδώ βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που πρέπει να διατηρήσει το δίκτυο ανέπαφο. Έτσι, έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει ώστε να εικάσει και να κόψει και καθαρίσει όσα δέντρα έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε. Αλλά μόνο γι’ αυτό», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Φυσικά δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό, όταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρίσκει «άψογη» τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα