Δεν το βάζει κάτω με τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ο Χάρης Θεοχάρης

Μοιραστειτε το

Μετά τη συνέντευξη στο BBC πριν από λίγες ημέρες, με τον ίδια πάντα «καημό», ο υπουργός Τουρισμού συνεχίζει την εκστρατεία του στα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη υιοθέτησης πιστοποιητικών εμβολιασμού, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις της Κομισιόν και τις διαφορετικές προσεγγίσεις Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου οι πολίτες να ξαναρχίσουν τα μαζικά ταξίδια.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει «να κινηθούν ταχύτερα» και να υιοθετήσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα επιτρέψουν στους πολίτες να ξαναρχίσουν τα μαζικά ταξίδια, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Χάρης Θεοχάρης, με τη βρετανική εφημερίδα να επισημαίνει την αγωνία της Ελλάδας να τονώσει τον τουριστικό της κλάδο που έχει πληγεί από την πανδημία.

«Βλέποντας την αντίδραση μερικών χωρών στις προτάσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι είναι πολύ κοντόφθαλμη. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τώρα για να προετοιμαστούμε», εκτιμά ο κ. Θεοχάρης και τονίζει ότι «μερικές χώρες ανησυχούν πολύ με το τώρα», καθώς, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, κάποιες άλλες χώρες είναι απρόθυμες να κοιτάξουν μπροστά και να κάνουν σχέδια για μια οικονομική ανάκαμψη το καλοκαίρι. «Είναι ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα», επιμένει ο Έλληνας υπουργός. 

Η καθιέρωση διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τα ταξίδια αναψυχής και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιασθεί, θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που αρχίζει μεθαύριο, Πέμπτη, και οι Financial Times επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη σχετικά με την πρόταση αυτή.

Κράτη μέλη με επικεφαλής την Ελλάδα έριξαν την ιδέα τον περασμένο μήνα, αλλά το μπλοκ είναι διχασμένο και διπλωμάτες βλέπουν την πρόωρη υιοθέτηση του προτεινόμενου συστήματος ως απίθανη, λόγω του φόβου ότι θα δημιουργήσουν ένα διακριτικό σύστημα δύο επιπέδων αναφορικά με τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε μιλώντας στους Financial Times πως ο σχεδιασμός για ασφαλή ταξίδια πρέπει να συμφωνηθεί σύντομα, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν από τώρα αν θα είναι δυνατό να κάνουν φέτος θερινές διακοπές.

Έκανε μάλιστα αναφορά στην βρετανική κυβέρνηση και την προειδοποίηση προς τους πολίτες της για τις διακοπές εκτός συνόρων παρά την επιτυχία της Βρετανίας με την εκστρατεία εμβολιασμού.  «Δεν καταλαβαίνω αυτά τα μηνύματα. Άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο μπόρεσαν να κάνουν διακοπές… Δεν βλέπω πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία στο οπλοστάσιό μας», σχολίασε.

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ και της απασχόλησης, σύμφωνα με τον  Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Παρά το μερικό άνοιγμα του τουρισμού το προηγούμενο καλοκαίρι, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια εξαφάνισαν το 4% από το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, καθώς τα έσοδα από ξενοδοχεία και καταλύματα μειώθηκαν κατά δύο τρίτα.

Ο ελληνικός τομέας εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον διεθνή τουρισμό, με τον εγχώριο να μην μπορεί να αντισταθμίσει την πτώση των εξωτερικών επισκεπτών – γιατί είναι πολύ μικρός και βρίσκεται ακόμα υπό πίεση οικονομικά μετά την κρίση χρέους της χώρας το 2008, αναφέρουν οι FT.

Οι Γερμανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά διεθνών τουριστών για την Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 4,4 εκατομμύρια επισκέψεις το 2018, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν είναι πλέον μέλος της Ε.Ε., καταγράφουν παρόμοια νούμερα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών σε όσους έχουν εμβολιασθεί χωρίς να πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκωμίασε τη συμφωνία αυτή λέγοντας πως αποτελεί μια «δοκιμή του τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες».

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες για μια παρόμοια ρύθμιση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον πληθυσμό της. Επέμεινε επίσης ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για να ταξιδέψει κανείς και πως το μόνο που θα σημαίνει είναι ότι αυτοί που θα έχουν εμβολιασθεί δεν θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν στη χώρα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...