Δεν σκοπεύει να παραδεχτεί την ήττα του ο Τραμπ

Μοιραστειτε το

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη παραδεχτεί την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν, που έγινε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και δεν έχει μιλήσει δημόσια από τότε έμαθε τα μαύρα μαντάτα την ώρα που έπαιζε γκολφ στο κλαμπ του στο Στέρλινγκ της Βιρτζίνια.

Μετά την ανακοίνωση χθες ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είναι ο νικητής των εκλογών, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος και οι σύμμαχοί του ξεκαθάρισαν ένα πράγμα: δεν σκοπεύει να παραδεχθεί την ήττα του σύντομα.

Ο Τραμπ, ο οποίος επί μήνες προσπαθεί να υπονομεύσει τα αποτελέσματα της κάλπης με αβάσιμους ισχυρισμούς περί νοθείας, δεσμεύτηκε χθες να συνεχίσει να προσφεύγει δικαστικά με την ελπίδα να αλλάξουν τα αποτελέσματα σε κάποιες πολιτείες που έδωσαν τη νίκη στον αντίπαλό του..

Οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του Τραμπ, αν και φαίνεται να διαφωνούν για το πώς να συνεχίσουν, σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τη στρατηγική του ή παραμένουν σιωπηλοί.

«Το απλό γεγονός είναι ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επικυρωθεί ως νικητής σε καμία πολιτεία, πόσο δε μάλλον στις πολύ αμφίρροπες πολιτείες όπου θα γίνει υποχρεωτική ανακαταμέτρηση ή στις πολιτείες όπου η εκστρατεία μας έχει υποβάλει βάσιμες και νόμιμες νομικές προσφυγές από τις οποίες ενδέχεται να καθοριστεί ο τελικός νικητής», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανακοίνωσή του χθες το απόγευμα.

Οι σύμμαχοι και οι σύμβουλοί του σε ιδιωτικές συζητήσεις έχουν παραδεχθεί ότι οι πιθανότητες να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο είναι μικρές. Ενώ προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη παραδοχή της ήττας του απερχόμενου προέδρου, έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος ώστε να εξεταστούν οι νομικές προσφυγές.

«Θα πρέπει να επιτρέψει στις επανακαταμετρήσεις να γίνουν, να υποβάλει όποιες προσφυγές υπάρχουν και μετά, αν δεν αλλάξει κάτι, θα πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του», σχολίασε ένας σύμβουλος του Τραμπ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου και το ίδιο του το κόμμα έχουν υποβάλει πολλές προσφυγές για παρατυπίες στις εκλογές. Δικαστές ήδη έχουν απορρίψει τις προσφυγές τους στις πολιτείες Τζόρτζια, Μίσιγκαν και Νεβάδα.

Στην Πενσιλβάνια δικαστές δέχτηκαν το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων και ζήτησαν να τεθούν στην άκρη κάποιες κάλπες, ενώ τους έδωσαν μεγαλύτερη πρόσβαση στην καταμέτρηση. Νομικοί εκτιμούν ότι οι προσφυγές του Τραμπ δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο μεταξύ οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις νομικές αυτές προσφυγές, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters. «Θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κάθε ψήφος μετρήθηκε και ζητεί διαφάνεια», τόνισε πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Να παραιτηθεί με χάρη;

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να αμαυρώσει την κληρονομία του, αν τελικά δεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο με χάρη, υπονομεύοντας τη μελλοντική του πολιτική ισχύ. “Θα ήταν αδύνατο για εκείνον να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024, αν εμφανιστεί σαν κάποιος που δεν ξέρει να χάνει”, δήλωσε πηγή των Ρεπουμπλικάνων από το Κογκρέσο.

Η παρουσιάστρια του Fox News Λόρα Ίνγκραχαμ, ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ, κάλεσε την Παρασκευή τον πρόεδρο, αν και όταν έρθει η ώρα, να δεχθεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα «με χάρη και αυτοκυριαρχία», ενώ η συντηρητική εφημερίδα Wall Street Journal σχολίασε ότι ο Ρεπουμπλικάνος «χρειάζεται στοιχεία για να αποδείξει τη νοθεία στις εκλογές».

Ένας σύμβουλος του Τραμπ επεσήμανε ότι ο προσωπάρχης του Μαρκ Μέντοους είναι αυτός που μάλλον θα συζητήσει μαζί του το θέμα της παραδοχής της ήττας του. Όμως ο Μέντοους βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση.

Άλλος πρώην σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου εκτίμησε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ή ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, είναι αυτοί που θα χρειαστεί να συζητήσουν μαζί του πότε να παραδεχθεί την ήττα του.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει το δικαίωμα να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να το δεχθεί (…) δεν είναι παραγωγικό να ζητεί κανείς την άμεση παραδοχή της ήττα του», σχολίασε ο Άρι Φλέτσερ που ήταν επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Τζορτζ Ου. Μπους. «Το καλύτερο για να παραμείνει ενωμένη η χώρα είναι να δοθεί στον πρόεδρο ένα λογικό χρονικό διάστημα να δεχθεί τα αποτελέσματα».

Μετά τον Λευκό Οίκο τι;

Από τα λεγόμενά του ο ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μην είχε σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο ήττας του. Χάνοντας την μάχη για μια δεύτερη προεδρική θητεία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κληθεί τώρα να απαντήσει σε ένα ακανθώδες ερώτημα: πώς θα είναι η ζωή του μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021;

Ενώ ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας μιλά τακτικά για την «τόσο υπέροχη ζωή» που είχε πριν την είσοδό του στην πολιτική, είναι λιγότερο ομιλητικός για τη ζωή του μετά από αυτή.

Μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας Τραμπ, ένα σενάριο που φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς είναι να αποσυρθεί διακριτικά και να θελήσει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιστροφή στην τηλεόραση;

Αυτή την περίοδο της «περισυλλογής» ίσως μπει στον πειρασμό να επιστρέψει στην μικρή οθόνη. Αν το όνομά του ως μεσίτης ακινήτων ήταν γνωστό από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, το «The Apprentice» ήταν αυτό που τον έβαλε μέσα σε κάθε αμερικανικό σπίτι.

Συμπαραγωγός του ριάλιτι σόου που παρουσίαζε από το 2004 έως και 2015, κατάφερε, παρά τα σκαμπανεβάσματα της αυτοκρατορίας του, να προβάλει μια εικόνα ενός ισχυρού και χαρισματικού επιχειρηματία.

Σε μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων ενός από τους Πύργος Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος δεχόταν υποψηφίους και απέρριπτε έναν σε κάθε εκπομπή, χρησιμοποιώντας τη φράση που έγινε τελετουργικό: «Απολύεσαι».

Σε αρκετές περιπτώσεις μετά την έναρξη της προεδρικής του θητείας, εξέφραζε δυσαρέσκεια για τη στάση Fox News, κρίνοντας το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο όχι αρκετό τραμπικό για τα γούστα του. Οι τηλεθεατές «θέλουν κάτι εναλλακτικό πλέον. Το ίδιο και εγώ», έγραψε στο twitter πριν λίγους μήνες.

Το 2021 θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να ξεκινήσει, είτε με ένα κανάλι (αν το ύψος της επένδυσης για αυτό μπορεί να είναι απαγορευτικό), είτε σε υπάρχοντα «φιλικά» κανάλια, όπως το One America News και το NewsMax TV.

Και δικαστήρια;

Μόλις αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο δικαστικός ορίζοντας του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να σκοτεινιάσει πολύ. Στην Νέα Υόρκη αποτελεί στόχο δύο ερευνών που ενδέχεται να καταλήξουν σε απαγγελία διώξεων.

Η πρώτη, ποινική έρευνα ξεκίνησε από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, και αφορά πιθανές πράξεις φοροδιαφυγής, απάτης στον ασφαλιστικό τομέα και αθέμιτες χρηματοοικονομικές πρακτικές.

Η δεύτερη, που ξεκίνησε εις βάρος του η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, ερευνά αν ο Οργανισμός Τραμπ είπε ψέματα σχετικά με το μέγεθος των περιουσιακών του στοιχείων για να λάβει δάνεια και για φορολογικά οφέλη. Άλλες ποινικές υποθέσεις ενδέχεται να επανεμφανιστούν.

Ο πειρασμός του 2024;

Αν και αντίθετα με τους τρεις προκατόχους του – τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζορτζ Γουόκερ Μπους και τον Μπιλ Κλίντον – δεν κατάφερε να κερδίσει δεύτερη θητεία, δεν υπέστη τη συντριβή στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου που προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Σε εκλογές με ρεκόρ συμμετοχής, κέρδισε 70 εκατομμύρια ψήφους (έναντι 74 εκατομμυρίων του Τζο Μπάιντεν) και επομένως μπορεί να δελεαστεί να μείνει στο επίκεντρο της πολιτικής. Θεωρητικά, τίποτα δεν τον εμποδίζει να δοκιμάσει ξανά την τύχη του σε τέσσερα χρόνια.

Το Σύνταγμα απαγορεύει πάνω από δύο θητείες για κάθε πρόεδρο, αλλά όχι αν αυτές είναι μη διαδοχικές. Μόνο ένας άντρας το πέτυχε αυτό: ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκλέχτηκε το 1884, ηττήθηκε το 1888, και στη συνέχεια εκλέχτηκε ξανά το 1892. Στα βιβλία της ιστορίας αναγράφεται ως ο 22ος όσο και ο 24ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέρα από τα αμέτρητα πολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει (το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ενδέχεται να θελήσει να γυρίσει τη σελίδα του τραμπισμού), προκύπτει επίσης και το ζήτημα της ηλικίας.

Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ ήταν 56 ετών στην αρχή της δεύτερης θητείας του. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι 78. Ο Μικ Μαλβέινι, ένας από τους πρώην προσωπάρχες του, τώρα ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία, μίλησε ανοιχτά για την ιδέα την Πέμπτη.

«Περιμένω βεβαίως από τον πρόεδρο να συνεχίσει να εμπλέκεται με την πολιτική και νομίζω ότι θα είναι ένας από τους ανθρώπους που πιθανότατα θα είναι υποψήφιος το 2024», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...