Δεν παίρνει πίσω το lockdown η γαλλική κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις

Μοιραστειτε το

Αποφασισμένη να μείνει πιστή στο σχεδόν ολικό lockdown που έχει αποφασίσει –στο οποίο περιλαμβάνεται το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και καταστημάτων, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία– φέρεται η κυβέρνηση της Γαλλίας, προκειμένου να αναχαιτίσει την επιθετική ορμή της πανδημίας του κορονοϊού που θερίζει τη χώρα.

Σήμερα, μάλιστα, ανακοινώθηκαν άλλα 46.290 κρούσματα και 231 νέοι θάνατοι (με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να ανέρχεται πλέον σε 1.413.915  και των θυμάτων σε 37.019).

Ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων, οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης αντιτίθεται στο κλείσιμο των καταστημάτων που δεν πουλούν τρόφιμα, με την ομοσπονδία τους να χαρακτηρίζει παντελώς ακατανόητη το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας πως δεν δικαιολογείται με βάση τους υγειονομικούς κανονισμούς και πως θα περιπλέξει περαιτέρω τη ζωή των Γάλλων πολιτών. Η ομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, το οποίο –όπως σημειώνουν– θα πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένα μέτρα υγειονομικού ελέγχου.

Ωστόσο, ο Ζαν Καστέξ, σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από όσα έχει εξαγγείλει. «Δεν κάνουμε πίσω στα μέρα που έχουν ανακοινωθεί», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως τα καταστήματα που έκλεισαν, δεν θα ξανανοίξουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Τόνισε ότι πρέπει όλοι να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε «ουσιαστικής σημασίας» προκειμένου «να προστατευτεί η υγεία των πολιτών».

Επίσης, επανέλαβε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, ενώ ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Τρίτη τα σούπερ μάρκετ θα θα μπορούν να πουλούν μόνο προϊόντα βασικής ανάγκης. Αιτιολογώντας την απόφαση αυτή της γαλλικής κυβέρνησης, εξήγησε ότι αποτελεί θέμα δικαιοσύνης απέναντι στα μικρά καταστήματα που έκλεισαν. 

Η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση σε 15 ημέρες, δήλωσε επίσης ο Καστέξ, επαναλαμβάνοντας ότι το ορόσημο παραμένει η 1η Δεκεμβρίου και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες: «Όσο πιο πιστά σεβαστείτε τους κανόνες, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από τους περιορισμούς». 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...