Δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας

Μοιραστειτε το

Η μείωση των κονδυλίων για την υγεία που προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούν τη συνέχεια και κλιμάκωση του εγκλήματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών παγκοσμίως σε ημερήσιο αριθμό θυμάτων κορονοϊού αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ο μύθος της «επιτυχημένης αντιμετώπισης» της πανδημίας σπάει με πάταγο και η πραγματικότητα του δεύτερου κύματος (ουσιαστικά πρώτου για τη χώρα) αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρά μόνο λίγων συμβασιούχων που δεν καλύπτουν καν τις συνταξιοδοτήσεις, τις ειδικές άδειες και τους συναδέλφους που βρίσκονται σε καραντίνα, άφησαν το δημόσιο σύστημα υγείας αθωράκιστο.

Στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία βρέθηκαν να λειτουργούν με κλινικές covid που δημιουργήθηκαν σε μία νύχτα με μετακινήσεις προσωπικού και κλινικών, με ελάχιστο εξαντλημένο προσωπικό, με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων και έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, ενώ οι συνεχώς γεμάτες κλίνες ΜΕΘ τέθηκαν άρον άρον σε λειτουργία χωρίς προδιαγραφές και εξειδικευμένο προσωπικό. Στα μη Covid τμήματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Κλινικές συρρικνώθηκαν ή συγχωνεύτηκαν, τα ραντεβού ακυρώθηκαν, χειρουργεία γίνονται μόνο σε επείγοντα περιστατικά. Στην πράξη τα δημόσια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε τμήματα βραχείας νοσηλείας για όλες τις άλλες νόσους, οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας υπολειτουργούν και ο ιδιωτικός τομέας αναπληρώνει το κενό, με το αζημίωτο φυσικά.

Το πραγματικό κόστος, όμως, σε συνολική νοσηρότητα και θνητότητα λόγω της αναγκαστικής μετατροπής όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου είναι πολλαπλάσιο από τις επίσημα καταγραφόμενες απώλειες λόγω κορονοϊού και αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μείωση των κονδυλίων για την υγεία που προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούν τη συνέχεια και κλιμάκωση του εγκλήματος.

Οχι μόνο μας αφήνουν ξανά αθωράκιστους απέναντι σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, αλλά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση της λειτουργίας του ΕΣΥ, μη επιτρέποντας τα νοσοκομεία να επανέλθουν στην προηγούμενη λειτουργία τους σε μία χρονιά που η οικονομική κρίση θα αυξήσει την προσέλευση στις δημόσιες δομές υγείας. Ταυτόχρονα με τη μείωση αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας στέλνουν το μήνυμα στους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους υγειονομικούς που βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ότι μετά την πανδημία τούς περιμένει η απόλυση.

Δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα στην υγεία και όχι μόνο χρειάζεται να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Με απεργία στις 15 Δεκέμβρη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού της καταστροφής, να δώσουμε τη μάχη για να σωθεί η δημόσια υγεία, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και όχι οι συγχωνεύσεις και οι περικοπές.

* Επιμελητής Β΄ Ακτινοδιαγνωστικής, Ιπποκράτειο ΓΝΘ, αντιπρόεδρος Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζόμενων Ιπποκράτειου

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...