Δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει την έρημη πόλη της Αμμοχώστου – Στόχος ο εποικισμός

Μοιραστειτε το

Η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει την έρημη πόλη της Αμμοχώστου είναι πλέον σαφές ότι δεν αποτελεί απλώς ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα» που στόχευε στην στήριξη του Ερσίν Τατάρ, εκλεκτού του Ερντογάν στις παράνομες εκλογές στα Κατεχόμενα.

Ο «Αττίλας» προχώρησε σε νέα τετελεσμένα περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, που επεκτείνονται πολύ πιο πέραν από μια λωρίδα αμμουδιάς ενάμιση χιλιομέτρου. Τελικός στόχος είναι ο εποικισμός της Αμμοχώστου.

Οι σοβαρές προεκτάσεις που έχει η χθεσινή ανακοίνωση από Τατάρ και Ερντογάν φαίνεται και μέσα από την κινητοποίηση της Λευκωσίας όλο το τελευταίο 48ωρο αλλά και με την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από τη Δευτέρα το πρωί, όταν οι πληροφορίες στο Προεδρικό επιβεβαίωναν ότι θα γίνουν κινήσεις στην κλειστή περιοχή Βαρωσίων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε σειρά επαφών που κράτησαν έως και το βράδυ. Μίλησε αρχικά με την Άγκελα Μέρκελ, τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και τέλος με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σ’ όλες τις περιπτώσεις ο ΠτΔ τους ενημέρωσε για τις ισχυρές ενδείξεις που είχε στα χέρια της κυβέρνηση ζητώντας του να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας

Παράλληλα ενέργειες έγιναν και από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος ενημέρωσε τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας τόσο ο ΓΓ ΟΗΕ όσο και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης από την οποία ζήτησαν να αποφύγει ενέργειες στην Αμμόχωστο. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως καμιά από αυτές τις κινήσεις προς την Άγκυρα δεν επέφεραν θετικό αποτέλεσμα και χθες απόγευμα έγιναν οι ανακοινώσεις. 

Η συνομιλία Μέρκελ – Ερντογαν

Μέρκελ και Ερντογάν μίλησαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Βερολίνο, η καγκελάριος επεσήμανε την αναγκαιότητα της μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, επεσήμανε στην Μέρκελ ότι Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι κρατούν όμηρο την Ευρώπη η οποία είναι καιρός να δει τα συμφέροντά της. 

Μετά την εξέλιξη αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε άλλη επιλογή από του να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε να ασχοληθεί με το θέμα των Βαρωσίων. Η εξέταση του θέματος αναμένεται να γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων. 

Σε ανακοίνωση του ο ΓΓ ΟΗΕ εκφράζει την ανησυχία του και «υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Α. Γκουτέρες τονίζει την ανάγκη «αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στο διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών».

Ομόφωνη καταδίκη των προκλήσεων από το Εθνικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο μετά από τρίωρη συνεδρία καταδίκασε ομόφωνα τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας διαμηνύοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση επί των εξελίξεων χαρακτήρισε απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας, σημειώνοντας και την ομόφωνη καταδίκη από το Εθνικό Συμβούλιο.

Αντιδράσεις και στα Κατεχόμενα

Αντιδρώντας ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι πρόκειται για αποφάσεις ντροπή για τη «δημοκρατία μας». Για την Αμμόχωστο επεσήμανε ότι οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να «έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» και υπέδειξε ότι αυτοί που κάνουν βήματα στα Βαρώσια «οδηγούν τους Τ/κ σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, Πρόεδρος και ιδρυτής του Κόμματος του Λαού, ο οποίος μετείχε στην ψευδοκυβέρνηση του «Κόμματος Εθνικής Ενότητας», δηλαδή του κυβερνητικού συνασπισμού των Κατεχομένων και κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις παράνομες εκλογές στα Κατεχόμενσ, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνιστά άνοιγμα του Βαρωσιού.

Κατηγόρησε δε, τον Τατάρ ότι ενήργησε εκτός της «Κυβερνητικής Συμμαχίας» στα Κατεχόμενα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: philenews.com

Πηγή
Author: editor01

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...