ΔΕΗ: Προτείνει μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών στις λιγνιτικές περιοχές

Μοιραστειτε το

Την κατάργηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών, τα οποία θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, προτείνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Κάνοντας ειδική μνεία στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW. «Το σχέδιο μας είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να επενδύσουν, εφόσον το επιθυμούν, μαζί με την ΔΕΗ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες αποδόσεις γιατί τις εν λόγω επενδύσεις, κυμαίνονται στο 8% έως 10%.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων σε περιοχές, όπου αναμένεται η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι «δεν μπορεί κάποιοι κάτοικοι νησιών, οι οποίοι τόσα χρόνια απολαμβάνουν τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν στη Μεγαλόπολη και στην Πτολεμαίδα με κόστος στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων, σήμερα που ο λιγνίτης είναι πανάκριβος και καταργείται, να μην δέχονται να εγκατασταθούν στο νησί ανεμογεννήτριες για να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν πρόκειται να γίνουν υπερβολές, όσον αφορά την έκταση των μονάδων ΑΠΕ. «Άλλο όμως, υπερβολή και άλλο να μηδενίσουμε τις ανεμογεννήτριες σε ένα νησί, επειδή αντιδρούν οι κάτοικοι».

naftemporiki.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...