Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ώρα μηδέν» για ελαφρυντικά και ποινές

Μοιραστειτε το

Τη Δευτέρα το πρωί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών θα ανακοινώσει την κρίση του για το πλέον σημαντικό ζήτημα για τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το θέμα των ελαφρυντικών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας καθώς από αυτό κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους καταδικασθέντες.

Οι δικαστές μετά από διάσκεψη που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα θα γνωστοποιήσουν την απόφασή τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα. Από το αν θα δεχθούν ελαφρυντικά ή αν θα κρίνουν πως οι καταδικασθέντες, λόγω επικινδυνότητας δράστη και δράσης κ.α, δεν δικαιούνται, θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 για τους διευθυντές. Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννης Λαγός θα προσέλθει τη Δευτέρα στο δικαστήριο.

Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση.

Αμέσως μετά λαμβάνει τον λόγο η Εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Την Δευτέρα αναμένεται πως η διαδικασία δεν θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών.

Η απόφαση επί των ποινών πιθανότατα θα ληφθεί την Τρίτη οπότε είναι πιθανό να εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στην φυλακή.

Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασής του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψη του.

Η«μάχη των ελαφρυντικών»

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής της οργάνωσης από την πρόεδρο του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου, ακολούθησε η «μάχη των ελαφρυντικών», με τους συνήγορους υπεράσπισης να αναπτύσσουν επί έντεκα ώρες τα επιχειρήματά τους για να στοιχειοθετήσουν τα αιτήματά τους για ελαφρυντικά.

Τα ελαφρυντικά τα οποία ζητούν οι κατηγορούμενοι, είναι αυτά του σύννομου βίου, είτε για αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, είτε της ειλικρινούς μεταμέλειας, είτε του «μη εύλογου χρόνου της δίκης» που αναφέρεται σε βλάβη εξαιτίας μεγάλης χρονικής διάρκειας της δίκης.

Η πρόταση της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών, που ουσιαστικά απέκλεισε την διευθυντική ομάδα από κάθε εύνοια στον καταλογισμό της ποινής -πρότεινε ελαφρυντικό για όσους δεν αντιμετωπίζουν και επιμέρους κακούργημα – πυροδότησε στις δευτερολογίες έναν νέο πιο έντονο και μαχητικό γύρο αγορεύσεων συνολικής διάρκειας περίπου 12 ωρών.

Η υπεράσπιση με τις αγορεύσεις φαίνεται να κινήθηκε γενικά σε δύο άξονες: Ο πρώτος σχετίζεται με την εξατομικευμένη παράθεση στοιχείων για την επίτευξη της αναγνώρισης του σύννομου βίου και άλλων ελαφρυντικών. Ο δεύτερος διαμορφώθηκε είτε στη βάση των ήδη εκφρασμένων θέσεων κατηγορουμένων περί πολιτικής δίωξης είτε στη βάση την «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα της δίκης πριν από την έκδοση της απόφασης επί της ενοχής.

Οι ισχυρισμοί συνηγόρων για τους λόγους που αιτήθηκαν -κυρίως το ελαφρυντικό του σύννομου βίου- έτυχαν εκτός δικαστηρίου πολλών σχολίων κυρίως με περιπαικτική διάθεση.

Υπενθυμίζεται πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Οι 11 από τους 68 κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι. Πρόκειται για τους:

  • Αγιοβλασίτης Διονύσιος
  • Αποστολόπουλος Γεώργιος
  • Γαλανάκης Χρήστος
  • Γαροφαλάκης Σάββας
  • Καλπιτζής Γιωργος
  • Μαυρικάκης Μανώλης
  • Μπενέκη Νικολέτα
  • Περής Γιώργος
  • Πετράκης Γιώργος
  • Σκορδέλη Θέμις
  • Ψιλάκης Μανώλης

Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τι ισχύει με τα έτη κάθειρξης

Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει να είναι παρόντες οι καταδικασμένοι στο δικαστήριο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυλαία στη δίκη μπορεί να πέσει ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη.

Ρύθμιση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων χρυσαυγιτών φέρνει η κυβέρνηση

Παράλληλα, την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νέα ρύθμιση που θα αφορά στους καταδικασμένους της Χρυσής Αυγής και θα λύνει το ζήτημα που προέκυψε με την ποινή για τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο Κώστας Τσιάρας επεσήμανε πως θα έρθει ολοκληρωμένη, άρτια ρύθμιση, μέσα από πρόταση που θα καταθέσει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι δεν άλλαξε την επίμαχη διάταξη όταν πέρασε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τόνισε πως ακόμα και αν η κυβέρνηση άλλαζε τον Ποινικό Κώδικα άμεσα, και πάλι θα υπήρχε πρόβλημα με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς «θα ίσχυε ο ευμενέστερος νόμος» και θα υπήρχε και σύγκρουση με το άρθρο 51 του Συντάγματος, που κάνει λόγο για «αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

«Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κάνουμε παρέμβαση, η παρέμβαση αυτή συμπαρασύρει και πολλά άρθρα Ποινικού Κώδικα, δεν είναι τόσο απλό», είπε, ενώ σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τρόπος να απολέσουν οι Χρυσαυγίτες τα πολιτικά τους δικαιώματα πριν υπάρχει αμετάκλητη δικαστική σχετική απόφαση. «Αυτό είναι ξεκάθαρο», επεσήμανε για να συμπληρώσει πως δεν αρκεί η αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

«Ποιον κοροϊδεύετε; Για τι πράγμα μιλάμε;», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε κι εκείνος με τη σειρά του την προηγούμενη κυβέρνηση για υποκρισία.

«Εσείς είστε αυτοί που δώσατε παράθυρο με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Εσείς που, παρότι ήσασταν εγκαλούμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κάνατε τίποτα και υποκριτικά τώρα προτείνετε κάτι που ξέρετε ότι δεν μπορεί να ισχύσει. Είναι για τις εντυπώσεις η συζήτηση και όχι για την ουσία».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...