Δίκη Χρυσής Αυγής: Προσπαθούν να σώσουν ό,τι απέμεινε- Τι ζήτησαν οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές

Μοιραστειτε το

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα (19/10) στις 11 το πρωί αναμένεται η εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών – Οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι παρά την καταδίκη τους σε πολυετείς καθείρξεις για ένταξη και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης έχουν δικαίωμα να παραμείνουν ελεύθεροι 

Είτε αυτοπροσώπως είτε διά των συνηγόρων, οι πρώην βουλευτές, κατέβαλαν τα μέγιστα για να σώσουν ό,τι μπορούν.

Με παρόντες τους πρώην βουλευτές Γιώργο Γερμενή, Αρτέμης Ματθαιόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ηλία Κασιδιάρη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (16/10) η εξέταση των αιτημάτων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των καταδικασθέντων για τη Χρυσή Αυγή.

«Είναι αδίστακτοι αυτοί που ζητούν την κεφαλή του Μιχαλολιάκου επί πίνακι»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, έκανε λόγο για ανεπανόρθωτη βλάβη στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή σε περίπτωση φυλάκισης του, και απευθυνόμενος στην έδρα ρώτησε σε έντονο ύφος «Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος?».

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του συνηγόρου του πρώην γραμματέα του ναζιστικού μορφώματος «Αν μπορούσαν να βρουν τη νομική φόρμουλα, θα σας τον έφερναν σιδεροδέσμιο εδώ στο δικαστήριό σας. Είναι αδίστακτοι αυτοί που ζητούν την κεφαλή του Μιχαλολιάκου επί πίνακι. Όλα για να χαρεί το πόπολο.
Έκλεισε η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι αυτό ανεπανόρθωτη βλάβη; Δεν ήταν παράνομη η εφημερίδα. Αυτό που ήθελε το think tank, να μην υπάρχει αυτή η φωνή και να υπάρχουν μόνο οι άλλες, το κατάφερε. Έκλεισε το κόμμα, δεν πάει κανείς στα γραφεία. Τα κατάφεραν.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μιχαλολιάκος είναι αθώος. Συντάσσομαι πλήρως με την κυρία εισαγγελέα. Τώρα γίνονται όλα αυτά επειδή κάποιοι άλλοι έχουν το πάνω χέρι. Δε θα το έχουν για πάντα. Αν αθωωθεί ποιος θα του πει συγγνώμη; Θα πάει στη Βουλή να του ζητήσουν συγγνώμη; Δεν είναι τραγικό ένας πολιτικός αρχηγός να πρέπει να απολογείται ότι αν αποφυλακιστεί θα κάνει κάτι κακό; Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος; Τι έκανε;»

«Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο»

Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ηλίας Κασιδιάρης αυτοπροσώπως ζήτησε να ανασταλεί η εκτέλεση της εξοντωτικής, όπως την χαρακτήρισε ποινής των 13 ετών, τονίζοντας ότι έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα του και δηλώνοντας για μια ακόμη φορά αθώος.

«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο. Εάν δεν την πάρω δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να τελειώσει το Εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή», είπε.

«Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό… Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος», κατέληξε.

«Αναστολή στον Μπούκουρα για να κάνει… πίτσες»

Νωρίτερα η συνήγορος υπεράσπισής του Στάθη Μπούκουρα ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του καθώς -όπως είπε- έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή και «έχει το Mr. Peinirli στην Κόρινθο, απέναντι από τα Δικαστήρια και με αυτό ζει την οικογένειά του».

«Κυρία Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του», ανέφερε επίσης. Επιπλέον, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη ζωή που ζει πλέον ο Σταθης Μπούκουρας.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση άρχισε με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιαννη και Κων. Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστήριξε: «Πως είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να δίνετε αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Έλληνες με επτά χρόνια…».

Και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

«Θα μιλήσω για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένεια του», ανέφερε η συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η υπεράσπιση της Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς», ανέφερε η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια, ζητώντας να μην εκτίσει την ποινή των 6 ετών που της επιβλήθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της πρώην βουλευτή και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, η εντολέας του από το 2013 και επί σειρά μηνών βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετακίνησης μόνο για τη φυλακή για να βλέπει τον σύζυγό της και για το φαρμακείο. «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές, από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν (σ.σ. οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής) ούτε το δικαίωμα για έφεση… Που ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς», τόνισε συνήγορος υποεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια.

«Βραχιολάκι» ζητά ο Γρέγος

«Βραχιολάκι» για τον πρώην βουλευτή Αντώνη Γρέγο ζήτησε ο συνήγορος του
στην περίπτωση που δεν του χορηγήσει το δικαστήριο αναστολή στην έφεση. Και αυτός επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του για να αποτραπεί αυτή η βλάβη ας φορέσει «βραχιολάκι» με δικαίωμα περιορισμένης κίνησης μόνο στο Δήμο Θερμαϊκού, όπου κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.

Για τον πρώην βουλευτή Πολύβιο Ζησιμόπουλο η υπεράσπιση του τόνισε πως, «δεν είναι φυγόποινος. Έχει ένα παιδί 10 χρόνων το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγος του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα αν μπει φυλακή θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο».

Ο καταδικασθείς πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος υποστήριξε και ο ίδιος το αίτημα της αναστολής, παρακαλώντας το δικαστήριο να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

«Παρά τη πικρία μου και τη στεναχώρια μου για την καταδίκη θα ήθελα να έχω το δικαίωμα να πάω στον επόμενο σταθμό. Να βγάλω αυτό το στίγμα από πάνω μου. Όχι τόσο για μένα, όσο για τις κόρες μου που είναι ηλικίας 6 και 7 ετών. Φυλακίστηκα 13 μέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου. Η σκληρότερη τιμωρία για μένα δεν η φυλακή αλλά να βλέπω τα παιδιά μου να μπουσουλάνε μέσα στη φυλακή. Βγήκα έξω τον Ιούλιο του ’15, τηρώ απαρέγκλιτα τους όρους, έχω μόνιμη κατοικία. Έχω ξεκινήσει μια εργασία εδώ και κάποιους μήνες, πώληση βιολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου. Από σας θέλω μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου με την οικογένειά μου. Δεν ζητώ κάτι παράλογο. Να σας πω ότι θα πληγωθούν τα μικρά παιδιά; Ότι βλέπουν παιδοψυχολογο; Σας παρακαλώ μη με εξοντώσετε εμένα και την οικογένειά μου», υποστήριξε.

Ως μάρτυρας του Ηλιόπουλου κατέθεσε ο αδερφός του, ιερέας στην ιδιότητα.

«Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ο αδερφός μου είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς. Έξω είναι χρήσιμος ο Παναγιώτης. Είναι αρωγός στην οικογένεια του και τον έξω κόσμο. Βοηθά σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Έξω θα είναι χρήσιμος, μέσα θα είναι καταστρεπτικό. Για την οικογένεια του που δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Οι ανιψιές μου καταλαβαίνουν την κατάσταση. Πλέον έχει αφήσει την πολιτική, έχει επικεντρωθεί μόνο στην οικογένεια του και την επιχείρηση».

Πρόεδρος: Με τι ασχολείται;

Μάρτυρας: Έχει στήσει εταιρία που πουλάει διάφορα φυσικά καλλυντικά. Η έκτιση θα ήταν καταστρεπτική, δεν μπορεί κανείς να διαχειριστεί αυτή τη δουλειά που μόλις τώρα στήθηκε.

Πρόεδρος: Η βλάβη αφορά τη δραστηριότητα αυτή;

Μάρτυρας: Ναι και την ηθική βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά. Η ψυχούλα τους. Ήδη πονέσαμε παρά πολύ στην προφυλάκιση.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει από το 2012 σύζυγος του Ν. Μίχου, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του πρώην συζύγου της γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια.

«Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.

Γερμενής: Είμαι συνεργάτης του Λαγού – Μου δίνει 525 ευρώ

Ο Γιώργος Γερμενής, καταδικασθείς για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» εμφανίστηκε στο δικαστήριο ζητώντας επίσης αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του.

Ο πρώην βουλευτής, όπως είπε είναι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού στην Ευρωβουλή με μηνιαίο μισθό 525 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος τον συντηρούσε η δεύτερη σύζυγός του, αεροσυνοδός στο επάγγελμα.

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών από την πρώτη σύζυγο μου. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο», ανέφερε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για στιγματισμό, υποστηρίζοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα. «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού του ευρωβουλευτή με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία… Εγώ είμαι αρτοποιός στο επάγγελμα. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα».

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η μητέρα του Γιώργου Γερμενή, η οποία εξήγησε τους λόγους που κατά την άποψή της δεν πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.

«Πρέπει να εργασθεί γιατί δίνει διατροφή για τα παιδιά του. Δεν τον παίρνουν πουθενά να εργασθεί γιατί είναι υπόδικος. Για λόγους οικονομικούς πρέπει να μην μπει στη φυλακή. Ξέρω ότι βοηθάει τον Λαγό, όχι πολιτικά, αλλά κάπως σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ο πατέρας του είναι 74 χρόνων χρειάζεται βοήθεια, εγώ έχω κάνει άλλο γάμο κι έχω και αλλά παιδιά»

Λαγός: «Δεν θέλω τίποτα θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»

Η υπεράσπιση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, μετέφερε στο δικαστήριο δήλωσή του με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν ζητά τίποτα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάσει εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα Ευρωπαικά Δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα 5,5 χρόνια. Όφειλε η Δικαιοσύνη να είναι τυφλή, αλλά αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συρίγος στο Newsbomb.gr: Έκθετος σε πέντε μέτωπα ο καταρρέων Ερντογάν – Οι απέλπιδες κινήσεις του

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...