Δίκη Χρυσής Αυγής: Λεπενιώτη καλεί Οικονόμου σε διευκρινίσεις για την εισαγγελική πρόταση

Μοιραστειτε το

Αναφερόμενη στην εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής θα διαπράξουν νέα εγκλήματα αν παραμείνουν ελέυθεροι, η πρόεδρος Λεπενιώτη έθεσε τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, παράθεσε τους καταδικασθέντες χωρίς λευκά ποινικά μητρώα, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές καθείρξης κατά το παρελθόν για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιτσικό κίνητρο, ληστεία και υπεξαίρεση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, η εισαγγελέας «παρέλειψε να αναφερθεί στους κατηγορούμενους που, όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα, έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Διονύσης Λιακόπουλος, Χρήστος Στεργιόπουλος (σ.σ. δολοφονία Λουκμάν), Βασίλης Σιατούνης, Αθανάσιος Στράτος, Δημήτρης Αγριογιάννης, έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση».

Βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απορρίπτεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης -μεταξύ άλλων- και στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος «κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Αμετακίνητη από την πρότασή της η εισαγγελέας

Η Αδαμαντία Οικονόμου, όταν κλήθηκε από την πρόεδρο να τοποθετηθεί εκ νέου μετά τα νέα δεδομένα, δήλωσε πρακτικά πως εμμένει στην πρότασή για χορήγηση αναστολών σε όλους.

Διπλή παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό

Η «πολύπλοκη» περίπτωση του Γιάννη Λαγού, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στο παρελθόν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς του όρους, τέθηκε ως ζήτημα από την πρόεδρο του δικαστηρίου.

«Η κυρία εισαγγελέας αναφέρθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, από τα έγγραφα που προσκόμισε χθες ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, προκύπτει ότι έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Λαγός. Το δικαστήριο ζητάει να αναζητηθεί, επιμελεία Εισαγγελίας, τυχόν βούλεμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λεπενιώτη.

Ο Γιάννης Λαγός οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού τον Ιούλιο του 2015, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μετά από κατ’ επανάληψη παραβίαση των περιοριστικών όρων, τρεις μήνες αφότου αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2015 ο Γιάννης Λαγός αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κατ’ οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση με δυνατότητα ωστόσο μετάβασής του στη Βουλή. Ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής παραβίασε τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού δύο φορές, στις 28 Μαΐου 2015 και στις 12 Ιουνίου 2015.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Αλέξανδρος Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι υπάρχει μεταγενέστερο βούλευμα Συμβουλίου Εφετών του 2019, στο οποίο υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Για τον λόγο αυτό, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφάσισε να διακόψει τη διαδικασία προκειμένου μέχρι αύριο, Τετάρτη, να έχουν προσκομιστεί στο δικαστήριο τα δύο σχετικά βουλεύματα.

«Το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί τα ατεκμηρίωτα εισαγγελικά επιχειρήματα»

Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος υπεράσπισης των θυμάτων της απόπειρας ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μία ακόμα δικαίωση της Πολιτικής Αγωγής «τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί απροκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των ναζί κατηγορουμένων».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδάκη:

«Η σημερινή δικάσιμος επεφύλαξε μια μεγάλη αποκάλυψη τόσο για το δικαστήριο όσο και για την εισαγγελέα της έδρας. Η πρόεδρος του δικαστηρίου αποκάλυψε το γεγονός ότι 11 από τους καταδικασθέντες είχαν και προηγούμενες αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα, όπως προέκυψε από τα ποινικά τους μητρώα. Πράγμα το οποίο η εισαγγελέας αποσιώπησε στη χθεσινή της αγόρευση, που ζήτησε να δοθούν σε όλους ανασταλτικά αποτελέσματα για τις εφέσεις.

Κάλεσε μετά από αυτό την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της και η εισαγγελέας απροκάλυπτα θυμίζοντας ένα παλιότερο εισαγγελικό φθέγμα “για όσα ξέχασα ένοχοι”, αυτή τη φορά είπε και για όλους αυτούς που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις, προτείνω να δοθούν αναστολές.

Ακόμα η πρόεδρος έθεσε το ζήτημα της ορθότητας της εισαγγελικής πρότασης για το αν οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει ή όχι περιοριστικούς όρους. Η εισαγγελέας χθες υποστήριξε ότι κανένας κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους. Είχαμε επισημάνει σε δηλώσεις μας από χθες πέραν από τις καταδίκες όσων προανέφερα ότι ο κατηγορούμενος Λαγός είχε παραβιάσει περιοριστικό όρο διαμονής στο σπίτι του και γι’ αυτό το λόγο είχε επαναπροφυλακιστεί στην προδικασία. Και μάλιστα με συμμετοχή του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας στις σχετικές συνθέσεις που εξέδωσαν τα βουλεύματα, λόγος για τον οποίο χθες η πρόεδρος του απύηθυνε το λόγο γνωρίζοντας τη συμμετοχή του αν έχει να συμπληρώσει κάτι αλλά εκείνος προτίμησε να σιωπήσει άλλη μία φορά για να καλύψει την κ. Οικονόμου.

Σήμερα η πρόεδρος ζήτησε να διακοπεί η δίκη προκειμένου με τη μέριμνα της εισαγγελίας να προσκομιστούν μέχρι αύριο στις 11 στη δικογραφία όλα τα βουλεύματα που αφορούν στους περιοριστικούς όρους του Λαγού και τις προφυλακίσεις του στην προδικασία και βεβαίως θα προσκομιστούν και αυτά τα βουλεύματα.

Η υπεράσπιση του Λαγού παρόλα αυτά προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο, εμφανίζοντας το τελευταίο βούλευμα του 2019, που εκδόθησε μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής και του επιτρέπει να πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να δημιουργήσει την παραπλανημένη εντύπωση ότι το βούλευμα αυτό δέχεται ότι δεν υπήρξε εκ μέρους του παραβίαση περιοριστικών όρων. Και πράγματι το βούλευμα έτσι λέει αλλά αφορά το χρονικό διάστημα μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του.

Γιατί ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη προφυλάκιση, υπήρξε παραβίαση περιοριστικών όρων γι’ αυτό και διατάχθηκε εκ νέου η προφυλάκιση.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αμάσητο τα ατεκμηρίωτα και στρεβλά εισαγγελικά επιχειρήματα και να δώσει συγχωροχάρτια και αναστολές σε όλους όσους καταδίκασε.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής δικαιωνόμαστε άλλη μια φορά τόσο για την επικινδυνότητα των δραστών που προκύπτει από προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις, όσο και για την πεποίθησή μας ότι η εισαγγελέας λειτουργεί απροκάλυπτα ως συνήγορος υπεράσπισης των ναζί κατηγορουμένων».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...