Δίκη Τραμπ: «Μάχη» για τη συνταγματικότητα της διαδικασίας

Μοιραστειτε το

Η ιστορική δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, με την κατηγορία της υποκίνησης της αιματηρής εισβολής στο Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου ξεκινά σήμερα με μια συζήτηση σχετικά με τη συνταγματικότητα της παραπομπής ενός προέδρου μετά την αποχώρησή του.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου μετά από μια εμπρηστική ομιλία στην οποία ο τότε πρόεδρος επανέλαβε τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι η ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν αποτέλεσμα ευρείας απάτης και τους ώθησε να «πολεμήσουν σαν είναι κόλαση, αλλιώς δεν πρόκειται να έχετε πλέον χώρα.».

Η εισβολή διέκοψε την επίσημη πιστοποίηση του Κογκρέσου για την εκλογική νίκη του Μπάιντεν, οι βουλευτές έσπευσαν να κρυφτούν για να προστατευτούν από το πλήθος, ενώ 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.Η δίκη της Γερουσίας ακολουθεί μόνο την τέταρτη παραπομπή ενός προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, ο Τραμπ είναι ο μόνος πρόεδρος που διώχθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι επίσης ο μόνος πρώην πρόεδρος που αντιμετωπίζει δίκη στη Γερουσία.

Η δίκη θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την κατεύθυνση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μετά την ταραχώδη προεδρία του Τραμπ. Έχουν προκύψει έντονες διαιρέσεις μεταξύ πιστών του Τραμπ και εκείνων που ελπίζουν να μετακινήσουν το κόμμα σε μια νέα κατεύθυνση.

Οι δικηγόροι του Τραμπ σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη δίκη την Τρίτη αμφισβητώντας εάν το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει στη Γερουσία να διεξάγει δίκη κατηγορίας για πρόεδρο μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας έχουν αποδεχτεί αυτό το επιχείρημα, το οποίο υποδηλώνει έντονα ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα είναι σε θέση να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την καταδίκη στη Γερουσία των 100 μελών. Δημοκρατικοί και πολλοί νομικοί απορρίπτουν τη συνταγματική ερμηνεία των Ρεπουμπλικανών.

Οι Γερουσιαστές Δημοκρατικοί αναμένεται να επικρατήσουν στην ψηφοφορία της Τρίτης για τη συνταγματικότητα της δίκης. Μια προσπάθεια ακύρωσης της δίκης για αυτούς τους λόγους ηττήθηκε 55-45 τον περασμένο μήνα.

Ένας διακεκριμένος εμπειρογνώμονας των ΗΠΑ που αναφέρεται από τους δικηγόρους του Τραμπ σε μια σύντομη εξέλιξη του επιχειρήματός του κατηγόρησε την ομάδα τη Δευτέρα ότι παραμόρφωσε το έργο του «αρκετά άσχημα».

Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να καταθέσει.

Απαντώντας στις κατηγορίες εναντίον του, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ ανέφεραν ότι οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ εισέβαλαν στο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου με δική τους απόφαση.

Τέσσερις ημέρες αγορεύσεων

Την Τετάρτη, η δίωξη και η υπεράσπιση θα στραφούν στην ουσία της κατηγορίας. Διαθέτουν συνολικά 32 ώρες ομοιόμορφα κατανεμημένες σε τέσσερις ημέρες το πολύ για να παρουσιάσουν τις υποθέσεις τους.

Τα επιχειρήματα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη το μεσημέρι. Η διαδικασία θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω καθώς οι γερουσιαστές θα έχουν χρόνο να αμφισβητήσουν και τις δύο πλευρές.

Εάν οι εισαγγελείς του Σώματος θέλουν να καλέσουν μάρτυρες ή έγγραφα κλήτευσης, η Γερουσία θα πρέπει να ψηφίσει για να τα επιτρέψει. Οι δικηγόροι του κ. Τραμπ και οι εισαγγελείς του Σώματος θα μπορούσαν να ανακρίνουν μάρτυρες – μια πολύ πιο εξαντλητική διαδικασία από την πρώτη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία δεν είχε μαρτυρία.

Η υπεράσπιση του κ. Τραμπ εμμένει στο επιχείρημα ότι ο πρώην πρόεδρος άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου προτρέποντας τους υποστηρικτές να «παλέψουν» για να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι δικηγόροι του ανέφεραν σε προδικαστικό έγγραφο ότι ο Τραμπ μιλούσε μεταφορικά, προσθέτοντας: «Απουσίαζε από την ομιλία του ήταν οποιαδήποτε αναφορά ή ενθάρρυνση εξέγερσης, ταραχής, εγκληματικής δράσης ή οποιασδήποτε πράξης σωματικής βίας».

Πριν από ένα χρόνο, η τότε ελεγχόμενη από το GOP (Grand Old Party, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Γερουσία αθώωσε τον Τραμπ για κατηγορίες για παρεμπόδιση του Κογκρέσου και κατάχρηση εξουσίας που σχετίζεται με την πίεση του στον πρόεδρο της Ουκρανίας να ξεκινήσει έρευνα για τον Χάντερ Μπάιντεν το 2019.

Το ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Σώμα είπε ότι ο κ. Τραμπ απέκρουσε τον ζωτικό στρατιωτικό βοηθό για την Ουκρανία ως μοχλός για να πάρει μια έρευνα που ο Τραμπ ελπίζει ότι θα πληγώσει πολιτικά τον Μπάιντεν καθώς έτρεχε για την υποψηφιότητα για την προεδρία του Δημοκρατικού.

Ο Τραμπ απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «κυνήγι μαγισσών που ενορχήστρωσαν οι Δημοκρατικοί».

Κανένας Ρεπουμπλικανός από το Σώμα δεν ψήφισε κατά του κ. Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019. Στη δίκη της Γερουσίας, μόνο ένας Ρεπουμπλικανός, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ψήφισε να καταδικαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ για μία από τις κατηγορίες.

Αυτή τη φορά, οι δικηγόροι του κ. Τραμπ αποκαλούν τη διαδικασία ως «ανόητη πολιτική πράξη» από τους Δημοκρατικούς.

Ωστόσο, 10 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπου Λιζ Τσένι, μέλους της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών, ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του τον περασμένο μήνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και BBC

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...