Δήμος Πύργου: Ζητείται η παράταση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Επιστολή Δημάρχου στον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή ΟΑΕΔ

Την παράταση του τρέχοντος Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ζητά ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και στηρίζει το ήδη υποβληθέν σχετικό αίτημα των Συλλόγων Εργαζομένων στη χώρα, μεταξύ αυτών του Συλλόγου Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας – Ζαχάρως.
Μάλιστα, ήδη έστειλε και επιστολή ανάλογου περιεχομένου τόσο προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη όσο και προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αντωνακόπουλος τονίζει πως το συγκεκριμένο Πρόγραμμα συνεισφέρει σημαντικά στη λειτουργία των Δήμων σε μια μάλιστα τόσο δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο όπως αυτή που λόγω της πανδημίας και των μέτρων πρόληψης της έχουν αυξηθεί αναγκαστικά οι συστηματικές απουσίες του μόνιμου προσωπικού (κι από πριν ήδη πολύ μειωμένο κι αυτό). Ακόμα, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως το Πρόγραμμα συνεισφέρει ευρύτερα στην επανένταξη μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης στην προαγωγή και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, συνδυάζοντας παραγωγικές ικανότητες των ανέργων με την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε το Υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση να δώσει παράταση για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών ακόμη στους ωφελούμενους που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο».

Πρέπει να ληφθεί επίσης υπ’ όψη πως κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι Δήμοι έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό τους, καθώς ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με την απουσία προκηρύξεων, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.

Ακόμα πρέπει να ληφθεί επίσης υπ’ όψη η κοινωνική διάσταση του αιτήματος δεδομένου ότι πολλοί εκ των συμμετεχόντων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας είναι νεαρά άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν μια ικανή προϋπηρεσία ως εφόδιο στην πενιχρή αγορά εργασίας, είτε άτομα που βρίσκονται στην εργασιακή πενταετία προ συντάξεως ηλικίας δηλαδή λίγο πριν την συνταξιοδότηση και χωρίς ικανό αριθμό ενσήμων.

Η λήξη της διάρκειας των συμβάσεων αυτών τους προσεχείς μήνες, θα δημιουργήσει σημαντικό κενό στις υπηρεσίες των Δήμων. Συν το ότι θα προσθέσει ακόμα περισσότερους στον μακρύ πλέον κατάλογο των ανέργων, τη συγκεκριμένη περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας.

Συνυπολογιζομένου του γεγονότος όπως έχει γίνει γνωστό, πως ο προγραμματισμός του ΟΑΕΔ δεν περιλαμβάνει την προκήρυξη άλλου σχετικού και με ευρύ αριθμητικά χαρακτήρα, Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για το 2021.

Οπότε, χωρίς την παράταση και χωρίς νέο Κοινωφελές, θα απομακρυνθούν οι νυν 36.000 χιλιάδες και πλέον εργαζόμενοι που στελεχώνουν σημαντικούς τομείς όπως, το Πράσινο, την Καθαριότητα, την Εξυπηρέτηση Πολιτών, την Συντήρηση και Αναβάθμιση Κοινωνικών Υποδομών, την βελτίωση του Φυσικού Περιβάλλοντος, τη γενικότερη Αναβάθμιση της λειτουργίας Δημοτικών Υπηρεσιών, αλλά και την στήριξη της Τοπικής Αγοράς. Μεταξύ αυτών και οι νυν εργαζόμενοι του Δήμου Πύργου».

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα