Δένδιας: Oι χώρες να αποφεύγουν εκβιασμούς στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας

Μοιραστειτε το

«Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουδήποτε εκβιασμούς,» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν (Fouad Hussein), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ’ αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το “Φόρουμ Φιλίας” με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το “Φόρουμ Φιλίας” δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και ποσέθεσε: “«Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ’ αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ΄ευφημισμό “ειρηνευτικές επιχειρήσεις”».
Άλλωστε, όπως τόνισε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».
Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια.
Δυστυχώς, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, τότε για λόγους ανωτέρας βίας, δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στο Ερμπίλ, όπου η Ελλάδα διατηρεί προξενείο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ο κ. Δένδιας να επισκεφθεί εκ νέου σύντομα στη Βαγδάτη, καθώς επίσης και το Ερμπίλ και τη Βασόρα.
Μάλιστα, στόχος είναι να συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, και μια εμπορική αποστολή. Επεσήμανε άλλωστε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης. Πέρα από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, πρέπει να επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι κατασκευαστικός τομέας και τα γεωργικά προϊόντα, ο τουρισμός.
«Απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των οικονομικών μας δεσμών είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος», προσέθεσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, Ελλάδα και Ιράκ έχουν πάρα πολλά κοινά. «Είναι και οι δύο κοιτίδα αρχαίων πολιτισμών. Η ιστορική παρουσία και μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια ενοποιό δύναμη», σημείωσε.
Οι δύο χώρες «είναι σταθερά προσηλωμένες στις αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, στον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, που συμπεριλαμβάνει και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι προσηλωμένες στην προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».
Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην κυβέρνηση, καθώς και στο λαό του Ιράκ.
Τέλος, ευχαρίστησε το Ιράκ για τη συμβολή του στη στήριξη των ελληνικών θέσεων στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. «Η Ελλάδα, στο πνεύμα της αμοιβαιότητας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ιράκ, αρχής γενομένης από τα θέματα του Ιράκ στην ΕΕ».

ΚΑΤΙΝΑ 1922-1925: Κυκλοφορεί από σήμερα η συνέχεια του βιβλίου «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»Οι δέκα επιπτώσεις της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφοράΤέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα απαλλαγούν φέτος
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...