Δένδιας – Παναγιωτόπουλος στη Σαουδική Αραβία: «Έπεσαν» οι υπογραφές για την αποστολή των Patriot

Μοιραστειτε το

Την ενίσχυση της διπλωματικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδική Αραβίας επισφράγισε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια και του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ, η οποία ολοκληρώθηκε με συνάντησή τους από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν και την υπογραφη Συμφωνίας Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με την καίριας σημασίας επίσκεψη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να συμπληρώνει πως «η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

«Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε με τη σειρά του πως στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

«Υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις, αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Είναι επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του «για την εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα μεταξύ της Σαουδικής και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη τον περασμένο Μάρτιο», ενώ ευχαρίστησε «τις αρχές του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την πολύ θερμή φιλοξενία».

Από πλευράς του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε, επίσης, ερωτηθείς σχετικά συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο παραδοσιακών δυνάμεων του Κόλπου, στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» και πόσο σημαντικό είναι για τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή: «Δεν το βλέπουμε ως ζήτημα ισορροπίας δυνάμεων. Το βλέπουμε ως δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Περαιτέρω, επισήμανε πως όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμίας εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το Διεθνές Δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς, είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά δείγματα επιτυχιών.

Συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν

Η επίσκεψη των κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβίας ολοκληρώθηκε στην Τζέντα με τη συνάντησή τους με το διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας» ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο κ. Δένδιας.

Οι επαφές τους στο Ριάντ είχαν ξεκινήσει με συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ, με τον οποίο ο Ν.Δένδιας υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου με τον Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ βρέθηκαν οι στενοί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και με τον Σαουδάραβα υπουργό Επικρατείας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. «Συζητήσαμε για τις άριστες ελληνο-σαουδαραβικές σχέσεις και τους διαρκώς ενισχυόμενους δεσμούς συνεργασίας, καθώς και για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το καλεντάρι της άρσης των μέτρων: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει άνοιγμα σχολείων, εστίασης, μετακινήσεων

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...