Δένδιας: Μεταβαίνει στις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου για την υπογραφή της ανανεωμένης αμυντικής συμφωνίας

Μοιραστειτε το

Στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπογράψει την ανανεωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Θα συμμετάσχει ακόμη στο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά με φυσική παρουσία μετά τον Οκτώβριο του 2019, που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αναμένεται ακόμη να υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Όσον αφορά την συμφωνία, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως «έχει υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα».

Σημείωσε ακόμη, πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και ‘Αμυνας των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, της οποίας «κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Αφορά την ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και εταίρους, στο πλαίσιο τόσο της ΕΕ, αλλά βεβαίως και με τις ΗΠΑ», τόνισε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και των γερουσιαστών Μέρφι και Όσοφ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν η ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, καθώς και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, «περιοχή όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού».

Υπογράμμισε ακόμη, πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς, και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα».

Κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στην Σλοβενία, πριν από 10 ημέρες, ο υπουργός συμμετείχε στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν, οι οποίες σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των υπουργών, ανέφερε ο κ. Παπαϊώάννου και πρόσθεσε πως η έμφαση δόθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και σε ενδεχόμενο επαφών με το νέο καθεστώς.

Ακόμη, υπενθύμισε πως στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των διμερών δεσμών με κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Ρουμανία, η οποία αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας.

Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους

GNTM 4: Η 19χρονη που «τρέλανε» τους κριτές (video)

Ελένη Μενεγάκη: Αιφνιδίασε τους πάντες-«Μην τρομοκρατείστε! Έχω ψυχολογικά, αν δεν είμαι ελεύθερη»

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...