Γώγος: Γιατί προκαλούν ανησυχία οι τρεις μεταλλάξεις – Μέτρα προστασίας και το καλοκαίρι

Μοιραστειτε το

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού και στην Ελλάδα, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπο Γώγο να επισημαίνει πως το νέο στέλεχος αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη» δήλωσε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως εκτός από τη βρετανική μετάλλαξη, έχουν εντοπιστεί και δύο ακόμη παραλλαγές από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική –και μάλιστα φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικές.

Ωστόσο, ο καθηγητής επεσήμανε πως αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κ. Γωγος απάντησε:

«Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις».

Εξήγησε, ωστόσο, πως οι εταιρείες μπορούν μέσα σε διάστημα δύο μηνών να παράγουν εμβόλια καινούργιας στόχευσης.

Με αφορμή το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό παρά το ότι είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ανέφερε ότι η πρώτη δόση αφήνει μια ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες και πρόσθεσε:

«Για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna.

Ο κ. Εξαδάκτυλος κόλλησε 10 μέρες μετά τη πρώτη δόση και είναι μεγάλο το διάστημα για να έχει επωαστεί από πριν. Αυτό συμβαίνει και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε σίγουροι μετά την πρώτη δόση».

Ο καθηγητής τόνισε, παράλληλα, ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας θα μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δεν θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» τόνισε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο νέου lockdown, o κ. Γώγος είπε πως αυτό είναι πάντα ανοιχτό:

«Πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα. Όπως βλέπετε, παρά το γεγονός ότι βλέπουμε αυτές τις εικόνες, η ροή των κρουσμάτων είναι χαμηλή».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...