Γυρίζουν σελίδα οι ΗΠΑ: Νέος πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν

Μοιραστειτε το

Η πολιτεία της Πενσιλβάνια, στην οποία η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι και το απόγευμα, ήταν αυτή που «έδωσε» τον νικητή, αφού ο Μπάιντεν κέρδισε τους 20 εκλέκτορες που δίνει, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 273 εκλέκτορες.

Αρκετά αργότερα ακολούθησε η πολιτεία της Νεβάδα, με τους έξι εκλέκτορες, τους οποίους πήρε επίσης ο Μπάιντεν, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων του σε 279, έναντι 214 του Τραμπ, ο οποίος κέρδισε έναν εκλέκτορα στο Μέιν.

Ο Μπάιντεν έμαθε το αποτέλεσμα των εκλογών στο σπίτι του στο Ντελαγουέρ, όπου βρισκόταν με την οικογένειά του, όταν είδε στα νέα ότι προβάλλεται ως νικητής της γενέτειράς του, Πενσιλβάνιας και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά την εκλογή του ο Μπάιντεν τόνισε πως: «Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία χτυπάει βαθιά στην καρδιά της Αμερικής».

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική. Και να θεραπευτεί», συνέχισε.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμεν να κάνουμε, εάν το κάνουμε μαζί», κατέληξε.

Αλλά και σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι μεγάλη του τιμή που τον επέλεξαν «για να ηγηθεί της σπουδαίας μας χώρας».

«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας θα είναι σκληρή, αλλά σας υπόσχομαι αυτό: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών – είτε με ψηφίσατε είτε όχι. Θα κρατήσω την πίστη που μου δώσατε», έγραψε.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Καμάλα Χάρις: Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος

Την ίδια ώρα η Καμάλα Χάρις έγινε και επισήμως η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η ίδια ανήρτησε στο Twitter βίντεο που τράβηξε ο σύζυγός της και εμφανίζεται η ίδια να συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον Μπάιντεν και αν του λέει πανηγυρίζοντας: «Τζο τα καταφέραμε»!

Η αντίδραση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Τι ακολουθεί μετά τη νίκη Μπάιντεν

Συνήθως η μετακόμιση στον Λευκό Οίκο είναι ήπια, ωστόσο φέτος ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες επιπλοκές, λόγω πιθανών νομικών προκλήσεων.

Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας γίνεται η ορκωμοσία του νέου προέδρου και αντιπροέδρου στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον. Εξαίρεση αποτελεί αν κάποιος πρόεδρος αποβιώσει ή παραιτηθεί, οπότε ο αντιπρόεδρος ορκίζεται το συντομότερο δυνατό.

Το διάστημα μεταξύ της εκλογής του νέου προέδρου και της ανάληψης των καθηκόντων του την 20η Ιανουαρίου, ονομάζεται προεδρική μετάβαση.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος συγκεντρώνει μια ομάδα, που ονομάζεται μεταβατική ομάδα, που προετοιμάζεται για να αναλάβει την εξουσία αμέσως μετά την ορκωμοσία. Η ομάδα του Μπάιντεν έχει ήδη δημιουργήσει έναν ιστότοπο μετάβασης.

Η ομάδα αυτή θα επιλέξει ανθρώπους για να υπηρετήσουν στο υπουργικό συμβούλιο, θα συζητήσουν τις προτεραιότητες και θα προετοιμαστούν για τη διακυβέρνηση.

Τα μέλη της ομάδας πηγαίνουν στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να ενημερωθούν για πράγματα όπως οι επικείμενες προθεσμίες και οι προϋπολογισμοί.

Συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το νέο προσωπικό, ενώ παραμένουν και οι ίδιοι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν μετά την ορκωμοσία. Μερικοί από αυτούς μπορεί να παραμείνουν και μετέπειτα.

Ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε πολλούς μήνες για να συνθέσει την ομάδα μετάβασης, συγκεντρώνοντας μετρητά για να την χρηματοδοτήσει.

Ο Τζο Μπάιντεν θα αρχίσει σύντομα να ανακοινώνει ποιους θέλει στο υπουργικό του συμβούλιο, περιλαμβανομένων των επικεφαλής όλων των βασικών τμημάτων και οργανισμών.

Πολλά από τα πρόσωπα που επιλέγονται από τον πρόεδρο για τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις, χρειάζονται την έγκριση της Γερουσίας.

Ως εκλεγμένος πρόεδρος, ο Μπάιντεν λαμβάνει αυξημένη προστασία από τη Μυστική Υπηρεσία και το κωδικό του όνομα είναι Σέλτικ. Αυτά τα ονόματα επιλέγονται από τον υποψήφιο. Ο Τραμπ ήταν ο Μογκούλ και η Κάμαλα Χάρις φέρεται να επέλεξε το Πρωτοπόρος (Pioneer).

Το πιο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν δικαστικές μάχες. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε απάτη, χωρίς όμως να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του με στοιχεία.

Σύμφωνα με αναφορές, μάλιστα, η εκστρατεία του συγκεντρώνει κορυφαίους δικηγόρους για να ηγηθούν της διαδικασίας.

Αυτές οι προσπάθειες να θεωρηθούν άκυρες κάποιες ψήφοι, θα ξεκινήσουν από τα τοπικά δικαστήρια, αλλά θα μπορούσαν να καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν απίθανο ότι οι αγωγές θα καταφέρουν να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Αναμένεται επίσης να υπάρξει ανακαταμέτρηση ψήφων σε ορισμένες πολιτείες, κάτι που ζητήθηκε από τον Τραμπ, που όμως επίσης δεν αναμένεται να αλλάξουν το αποτέλεσμα.

Εάν οι προσπάθειες του Τραμπ να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα είναι ανεπιτυχείς, θα αυξηθεί η πίεση σε αυτόν να παραδεχτεί δημόσια την ήττα του.

Το τηλεφώνημα παραχώρησης από έναν ηττημένο υποψήφιο προς τον νικητή, είναι μια παράδοση που χρήζει σεβασμού στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό.

Κάτι τέτοιο, βέβαια δεν έχει συμβεί ποτέ σε προεδρική μάχη στην πρόσφατη ιστορία. Ενώ ο Τραμπ δεν είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί την ήττα του, ούτε καν να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του, έχει, ωστόσο κάποιες υποχρεώσεις.

Πρέπει να εξουσιοδοτήσει τη διοίκησή του να κάνει τις υλικοτεχνικές προετοιμασίες προκειμένου να αναλάβει η ομάδα του Μπάιντεν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτό το έχει ήδη κάνει ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στην προεδρία ως αντισυμβατικός υποψήφιος που δεν φοβόταν να σπάσει τους παλιούς κανόνες και τις παραδόσεις. Εάν το επιθυμεί, θα μπορούσε επίσης να φύγει έτσι από το αξίωμα.

Την ίδια ώρα η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ, θα διορίζει το προσωπικό της και θα μαθαίνει περισσότερα για τη δουλειά από την προηγούμενη διοίκηση.

Η αντιπρόεδρος δουλεύει στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά δεν μένει εκεί. Κατά παράδοση, ζουν στην περιοχή του Αμερικανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου στα βορειοδυτικά της πόλης, περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από τον Λευκό Οίκο.

Οι νέοι ένοικοι του Λευκού Οίκου είθισται να αλλάζουν έπιπλα και διακόσμηση λόγω φθοράς, κάτι που γίνεται με χρήματα του Κογκρέσου.

Υπάρχουν 132 δωμάτια και 35 μπάνια για συντήρηση στο οίκημα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...