Γυναίκες γερουσιαστές εναντιώνονται στα σχέδια Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Μοιραστειτε το

Δύο Ρεπουμπλικανές γερουσιαστές θέτουν εμπόδιο στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να αντικαταστήσει πριν από τις εκλογές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την εμβληματική δικαστίνα, που πέθανε χθες έπειτα από μακρά ασθένεια. Οι Λίσα Μουρκόφσκι και Σούζαν Κόλινς δήλωσαν ότι είναι αντίθετες να γίνει εκλογή νέου δικαστή σε χρονικό διάστημα τόσο κοντά στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που βιάζεται να αντικαταστήσει τη προοδευτική και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών δικαστίνα, ώστε να ικανοποιήσει και το υπερσυντηρητικό πολιτικό ακροατήριό του που πιέζει να περάσουν νόμοι όπως για την απαγόρευση των αμβλώσεων, έχει δηλώσει ότι διάδοχος της Γκίνσμπεργκ θα είναι γυναίκα και σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει ήδη υπ’ όψιν δύο υπερσυντηρητικές δικαστίνες, την Έιμι Κόνι Μπάρετ και την Μπάρμπαρα Λαγκόα. Με την αντικατάσταση της Γκίνσμπεργκ, το προεδρείο του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στις ΗΠΑ θα δίνει υπεροχή 6-3 των συντηρητικών επί των προοδευτικών δικαστών.

Η Αμερικανίδα γερουσιαστής Λίσα Μουρκόφσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον διορισμό δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

«Δεν υποστήριξα την εξέταση διορισμού οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές του 2016 για την πλήρωση του κενού που δημιουργήθηκε από τον θάνατο του δικαστή Σκαλία», δήλωσε. «Τώρα βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στις εκλογές του 2020 -λιγότερο από δύο μήνες- και πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ίδιος κανόνας». Ανάλογη είναι η θέση και της Σούζαν Κόλινς.

Την πρόθεση Τραμπ να βρει διάδοχο της Γκίνσμπεργκ με τόση βιασύνη έχουν επικρίνει και οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι το 2016 ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία είχε μπλοκάρει την εκλογή διαδόχου του δικαστή Αντονίν Σκάλια, Μέρικ Γκάρλαντ, από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Ομπάμα. Μετά την εκλογή Τραμπ, τον Σκάλια αντικατέστησε ο Μπρετ Κάβανο, η υποψηφιότητα του οποίου συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις, λόγω καταγγελιών για βιασμό στα φοιτητικά του χρόνια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι αν χάσει τις εκλογές ο Τραμπ, οι Δημοκρατικοί θα διορίσουν προοδευτικό δικαστή και θα χάσουν τον απόλυτο έλεγχο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τζο Μπάιντεν πάντως δήλωσε ότι «οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν νέο πρόεδρος και αυτός στη συνέχεια να επιλέξει τον επόμενο ανώτατο δικαστή».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...