Γράφτηκε ιστορία: Προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το SpaceX Crew Dragon

Μοιραστειτε το

Με ασφάλεια προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, γύρω στις 6 το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) το διαστημικό όχημα SpaceX Crew Dragon το οποίο μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες.

Το SpaceX Crew Dragon, το πρώτο όχημα που η NASA πιστοποίησε να μεταφέρει ανθρώπους μετά το Space Shuttle και το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό σκάφος που έλαβε ποτέ αυτήν την έγκριση, εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το Kennedy Space Center.

Η NASA αναμένεται να μεταδώσει ζωντανά μια «τελετή καλωσορίσματος» στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, όταν το πλήρωμα – οι αστροναύτες αναμένεται να βγουν από το διαστημικό σκάφος για πρώτη φορά.

Οι τέσσερις αστροναύτες θα ενωθούν με τους τρεις αστροναύτες που βρίσκονται ήδη στον Διαστημικό Σταθμό. Είχαν φτάσει τον περασμένο μήνα με ένα ρωσικό Σογιούζ.

Η ασφαλής πρόσδεση σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου σκέλους μιας αποστολής – ορόσημο για τη NASA και το SpaceX, οι οποίες συνεργάζονται εδώ και μια δεκαετία για να επιστρέψουν τις ανθρώπινες δυνατότητες διαστημικής πτήσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και να διασφαλίσουν ότι ο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Διαστημικός Σταθμός παραμένει πλήρως στελεχωμένος.

Μετ’ εμποδίων

Η αποστολή SpaceX ξεκίνησε, πάντως, μετ’ εμποδίων, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες στο Χιούστον είχαν αναβάλει κατά μία ημέρα την προγραμματισμένη εκτόξευση του διαστημοπλοίου.

Πρόκειται για μια αποστολή – ορόσημο για τη NASA καθώς είναι η πρώτη πλήρως λειτουργική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX, έπειτα από μια δοκιμαστική αποστολή τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία μετέβησαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες Ντάγκλας Χάρλεϊ και Ρόμπερτ Μπένκεν.

Πάντως, η πτήση προς τον ISS λίγο έλειψε να ματαιωθεί, μετά και την αποκάλυψη του διευθύνοντος συμβούλου της Spacex, Έλον Μασκ, στο twitter ότι αντιμετώπιζε συμπτώματα του κορωνοϊού, καλώντας τη NASA να προχωρήσει σε ιχνηλάτηση όλων των επαφών, ώστε να διασφαλιστεί ότι ουδείς από τον αναγκαίο προσωπικό για την εκτόξευση δεν έχει εκτεθεί στον Covid 19.

Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι η διαδικασία αυτή είχε ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θετικά δείγματα του κορωνοϊού μεταξύ των συμμετεχόντων στην αποστολή.

Οι ΗΠΑ πέρασαν σχεδόν μία δεκαετία χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να στείλουν αστροναύτες στο διάστημα, μετά και την απόσυρση του Διαστημικού Προγράμματος το 2011, με τη NASA να αναγκάζεται να βασίζεται στα πληρώματα των αποστολών Σογιούζ προκειμένου να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS.

H στιγμή της πρόσδεσης.NASA TV via AP

To γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη NASA, άφησε το αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό εργαστήριο υποστελεχωμένο για πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 2009 στον ISS υπήρχαν συνολικά 13 αστροναύτες, με τον αριθμό αυτό να πέφτει μέχρι και φέτος στους τρεις. Πλέον, με την αποστολή SpaceX ο σταθμός θα φιλοξενεί συνολικά επτά αστροναύτες.

Η SpaceX κατασκεύασε τη διαστημική κάψουλα Crew Dragon υπό την αιγίδας του Προγράμματος Εμπορικού Πληρώματος της NASA, το οποίο, για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής υπηρεσίας, παραχωρεί σημαντικό μέρος του σχεδιασμού, της κατασκευής και των δοκιμών επανδρωμένων διαστημοπλοίων στον ιδιωτικό τομέα.

Με πληροφορίες από το SpaceX-NASA mission: Four astronauts dock with International Space Station, by Jackie Wattles, CNN Business

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...