Γκουτέρες: Η πανδημία ως πρόσχημα για την καταστολή ελευθεριών

Μοιραστειτε το

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την χρήση της πανδημίας από ορισμένες χώρες ως πρόσχημα για την καταστολή των «φωνών της διαφωνίας» και την φίμωση των μέσων ενημέρωσης.

«Προβάλλοντας την πανδημία ως πρόσχημα, οι αρχές ορισμένων χωρών έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχουν υιοθετήσει έκτακτες ρυθμίσεις για την καταστολή της διαφωνίας, για την παραβίαση των πλέον θεμελιωδών ελευθεριών, για την φίμωση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την παρεμπόδιση του έργου των μη κυβερνητικών οργανώσεων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

«Οι περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία χρησιμεύουν ως δικαιολογία για τον τορπιλισμό των εκλογικών διαδικασιών, την αποδυνάμωση της φωνής των διαφωνούντων και την καταστολή των επικρίσεων», πρόσθεσε.

«Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές και ακόμη και επαγγελματίες της υγείας, έγιναν στόχος συλλήψεων, διώξεων και μέτρων εκφοβισμού και παρακολούθησης εξαιτίας της επίκρισης των μέτρων -ή της έλλειψης μέτρων – τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας», πρόσθεσε.

Επίσης, «η πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες παρεμποδίσθηκε, ενώ η θανατηφόρα παραπληροφόρηση διευρύνθηκε, εκ μέρους επίσης ορισμένων ηγετών», είπε χωρίς να τους κατονομάσει.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασης του στην πανδημία της Covid-19 τονίζοντας ότι επιδείνωσε την κατάσταση των ευάλωτων και διατάραξε την ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων οικογενειών, που έχασαν την εργασία τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν.

«Η πανδημία επηρέασε κατά δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με αναπηρία, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους αυτόχθονες πληθυσμούς», είπε.

«Χρόνια προόδου στο ζήτημα της ισότητας των φύλων εξανεμίσθηκαν», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε επίσης τον «εθνικισμό των εμβολίων»: δέκα χώρες έχουν μοιρασθεί μεταξύ τους τα τρία τέταρτα των δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα», είπε. «Η ανικανότητα διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στο εμβόλια αποτελεί νέα ηθική αποτυχία και μας πηγαίνει πίσω».

Στην παρέμβασή του ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε επίσης την ενίσχυση του αγώνα κατά της επανεμφάνισης του νεοναζισμού, της λευκής υπεροχής και της τρομοκρατίας με φυλετικά και εθνικά κίνητρα και την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε παγκόσμια κλίμακα για να τεθεί τέλος στην «σοβαρή και αυξανόμενη απειλή» αυτή. Περισσότερο από εσωτερική τρομοκρατική απειλή, «μετατρέπονται σε διακρατική απειλή», προειδοποίησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε ειδική αναφορά στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μιανμάρ (Βιρμανία) και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να σταματήσουν την καταστολή και να απελευθερώσουν τις εκατοντάδες των πολιτών που κρατούνται από την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

«Είμαστε μάρτυρες της υπονόμευσης της δημοκρατίας, της χρήσης βάναυσης βίας, αυθαίρετων συλλήψεων, καταστολής όλων των εκδηλώσεών της, του περιορισμού της δημόσιας σφαίρας. Σοβαρές παραβιάσεις κατά των μειονοτήτων χωρίς λογοδοσία, περιλαμβανομένου αυτού που σωστά ονομάσθηκε εθνοκάθαρση εις βάρος της μειονότητας του πληθυσμού των Ροχίνγκια. Και ο κατάλογος συνεχίζεται».

«Σήμερα, καλώ τον στρατό της Μιανμάρ να σταματήσει αμέσως την καταστολή. Να απελευθερώσει τους κρατούμενους. Να βάλει τέλος στην βία. Να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την βούληση του λαού που εκφράσθηκε στις πρόσφατες εκλογές», είπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...