Γκεοργκίεβα : Επικίνδυνες αποκλίσεις μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών

Μοιραστειτε το

Προειδοποίηση για την ανάγκη ανάληψης ισχυρών πολιτικών για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων αποκλίσεων που επέρχονται στη διεθνή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού απηύθυνε μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 (G20) η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη της G20 πως σήμερα, με την πρόοδο των εμβολιασμών και την ισχυρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική εκ μέρους των κρατών, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης για το τρέχον έτος είναι ενισχυμένες … ωστόσο, οι αβεβαιότητες παραμένουν πολύ υψηλές, καθώς οι εμβολιασμοί έχουν ακόμη πολύ δρόμο για να αντιμετωπίσουν τα νέα κύματα και παραλλαγές του ιού», είπε.

Η ίδια τόνισε πως το ΔΝΤ βλέπει επικίνδυνες αποκλίσεις στην παγκόσμια οικονομία. Όπως είπε, στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιρουμένης της Κίνας, προβλέπονται έως το 2022 σωρευτικές απώλειες του κατά κεφαλήν εισοδήματος έως και 22%, έναντι απωλειών 13% στις προηγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ απαιτείται ισχυρή και αποφασιστική δράση την οποία περιέγραψε ως εξής:

  • Επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο και διεθνή συνεργασία για να επιταχυνθεί η παραγωγή των εμβολίων.
  • Να υπάρξουν γραμμές στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσαρμοσμένες στις συνθήκες των χωρών, έως ότου υπάρξει μια διαρκής έξοδος από την κρίση. «Είναι πιθανό να δούμε αύξηση των πτωχεύσεων και των χρηματοοικονομικών πιέσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε.
  • Να ενισχυθεί η υποστήριξη προς ευάλωτες χώρες.

«Πρέπει να αναπτύξουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...