Γιώργος Σοφρώνης *στον ΑΙΡΕΤΟ: Η δικαίωση για τις παραλίες του Σαρωνικού στο ΣτΕ και η κουρασμένη Διοίκηση Φιλίππου

Μοιραστειτε το

 Γιώργος Σοφρώνης: Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Σαρωνικού

 

1.Βρισκόμαστε σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές. Νομίζετε ότι είναι  ένα ικανό χρονικό διάστημα για μια πρώτη κριτική αποτίμηση της διοίκησης Φιλίππου;

Επειδή είναι πράγματι άκρως ενδεικτικός ο χρόνος, θα επιχειρήσω μια πρώτη κριτική αποτίμηση προσπαθώντας να φανώ αντικειμενικός και αληθινός, μακριά από οξύνσεις, οι οποίες θεωρώ ότι δεν είναι χρήσιμες για τους δημότες, πολύ ειδικότερα μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Το πιο βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διοίκησης είναι η κόπωση, η κούραση και η εξάντληση. Η δημοτική αρχή Φιλίππου είναι μία κουρασμένη, σχεδόν εξαντλημένη δημοτική αρχή. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο νυν δήμαρχος δεν έχει την εμπειρία και τη γνώση, το αντίθετο είναι ένας σημαντικός αυτοδιοικητικός. Πλην όμως είναι ένας δήμαρχος που εξάντλησε πλέον την αυτοδιοικητική του δυναμική, εξάντλησε το όραμά του για τον Σαρωνικό, εξαντλήθηκε η διάθεσή του να προσφέρει σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Αυτό άλλωστε είναι κάτι που και ο ίδιος δεν το κρύβει.

2.Και αυτή η εξάντληση πρακτικά τι αποτελέσματα έχει;

Αυτή λοιπόν η εξάντληση συνοδεύει τους περισσότερους τομείς, τα έργα καθημερινότητας, τα μεγάλα έργα υποδομής, την οργάνωση και τη διοίκηση του δήμου. O δήμος μας δυστυχώς δεν τρέχει βάσει ενός στρατηγικού προγράμματος, για την υλοποίηση του οποίου ηγείται ο κ. Φιλίππου. Ο δήμος μας «διοικείται» με τυχαίες, πρόχειρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις. Με αποφάσεις, οι οποίες δεν λαμβάνονται από το υψηλότερο πρόσωπο της διοίκησης, για να το πω πιο κομψά. Συνοψίζοντας η σημερινή δημοτική αρχή δεν έχει στρατηγικό μπούσουλα και δεν έχει ούτε τη διάθεση, ούτε και την δυναμική να τον αποκτήσει τα επόμενα χρόνια.

3.Αυτό ακούγεται «καλό»  για σας που είστε στην μείζονα αντιπολίτευση

Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτή η κατάσταση μας διευκολύνει ως αντιπολίτευση. Θα ήταν όμως πολύ εγωιστικό και εγωκεντρικό να ισχυριστώ ότι αυτό είναι μια ευχάριστη κατάσταση. Και δεν είναι ευχάριστη για τρεις λόγους.

Πρώτα απ΄ όλα δημιουργεί μια απογοήτευση στην τοπική κοινωνία και κανείς δεν θέλει απογοητευμένους δημότες. Εμείς τουλάχιστον πασχίζουμε για ενεργούς δημότες. Δεύτερον δημιουργεί ένα κενό, με την έννοια ότι έργα, προγράμματα, δυνατότητες και ευκαιρίες χάνονται ανεπιστρεπτί για το Δήμο μας. Τρίτον δημιουργεί ένα κλίμα παραίτησης και εγκατάλειψης, την οποία η επόμενη διοίκηση -που δουλεύουμε σοβαρά για να είμαστε εμείς- θα δυσκολευθεί να αναστρέψει. Έχουμε όμως και την εμπειρία και τη γνώση και κυρίως μια ορμητική διάθεση για να δουλέψουμε και να βάλουμε ξανά μπροστά τις μηχανές του Δήμου μας.

4.Πώς θα χαρακτηρίζατε λοιπόν το είδος της αντιπολίτευσης που ασκείτε;

Γόνιμη! Πιστεύω ότι ασκούμε μια γόνιμη αντιπολίτευση, με την έννοια ότι συναινούμε εκεί που πρέπει, διαφωνούμε σε ό,τι είναι μακριά από τις αρχές μας και πιέζουμε ώστε να λαμβάνονται θετικές αποφάσεις για τους δημότες μας. Η πρόσφατη μείωση των δημοτικών τελών είναι καθρέφτης όσων σας λέγω. Παρότι λοιπόν η αρχική πρόθεση της δημοτικής αρχής δεν ήταν η μείωση, επειδή ακριβώς εμείς γνωστοποιήσαμε εντός της Οικονομικής Επιτροπής, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και εντός της τοπικής κοινωνίας την πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση μας για μείωση των τελών, αποσπάσαμε από τη διοίκηση αυτή τη δίκαιη απόφαση. Για μας αυτό σημαίνει γόνιμη αντιπολίτευση. Να υποδεικνύουμε στη διοίκηση το σωστό. Να το στηρίζουμε εντός της κοινωνίας και του συμβουλίου. Και τελικά να το κερδίζουμε!

5. Τις τελευταίες μέρες φάνηκε στρυμωγμένη η διοίκηση Φιλίππου λόγω των  μεθοδεύσεών της  στο ΚΑΠΗ της Παλαιάς Φώκαιας, οι οποίες ομολογουμένως προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Τι ακριβώς συνέβη;

Δεν βρέθηκε απλώς στρυμωγμένη αλλά και απολύτως εκτεθειμένη, καθώς αυτό που συνέβη το γνωρίζουν όλοι οι δημότες. Χωρίς να υπάρχει η απόφαση κανενός θεσμικού οργάνου, εν κρυπτώ και παρανόμως μεταφέρθηκε όλος ο εξοπλισμός του ΚΑΠΗ σε χώρο που ανήκει σε υποψήφιο με τον Πέτρο Φιλίππου και με σκοπό να μεταστεγαστεί το ΚΑΠΗ σε κτίριο του εκλεκτού της διοίκησης. Επαναλαμβάνω χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση και βέβαια καμία ενημέρωση.

Το ζήτημα το ανέδειξε η παράταξή μας, όπως και ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, κ. Τσαλικίδης και εκθέτει σοβαρά όλη τη διοίκηση, ιδιαιτέρως όμως τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο του Αριστόδικου. Και τους εκθέτει σοβαρά γιατί ό,τι έγινε σχετίζεται με μια συγκεκριμένη αντίληψη της δημοτικής αρχής : τη δημοτική περιουσία τη θεωρεί σπίτι της, τα θεσμικά όργανα τα καθιστά ανύπαρκτα, τη νομιμότητα δεν την υπολογίζει.

Μετά την αποτελεσματική μας παρέμβαση το πράγμα φαίνεται ότι μαζεύεται, έμεινε όμως αυτή η γεύση της αυθαιρεσίας και της ηθικής απαξίωσης.

6.Μια μεγάλη επιτυχία για το Δήμο Σαρωνικού  φέρει την υπογραφή της διοίκησής σας. Το ΣτΕ δικαίωσε την προσφυγή σας και έθεσε την ΕΤΑΔ εκτός διαχείρισης των παραλιών του Δήμου. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

Πράγματι η προσφυγή στο ΣτΕ που έγινε από τις πρώτες μέρες της δημοτικής μας αρχής  το 2014, αποτελεί μια στρατηγική μου επιλογή που δικαιώνει όχι μόνον το δικό μας δήμο, αλλά ανοίγει το δρόμο και για δήμους παραλιακούς σε όλη την Ελλάδα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής: Αυτή η δικαίωση ανήκει και στον κ. Φιλίππου που επί χρόνια είχε μια πάγια τακτική αγώνων για τις παραλίες και σε όλους τους αιρετούς που μετείχαμε στους αγώνες και  βέβαια στους πολίτες που στήριξαν αυτούς τους αγώνες.

Καρπός της δικής μας στρατηγικής είναι μια σημαντική αναβάθμιση του ζητήματος των παραλιών: μεταφέραμε αυτούς τους αγώνες σε ένα άλλο πεδίο, στο πεδίο της  δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να κερδίσουμε οριστικά μια μάχη με τον πιο αμετάκλητο τρόπο!

7. Η επόμενη ημέρα για τις παραλίες του Σαρωνικού ποια θα είναι;

Πράγματι το κρίσιμο ζήτημα πλέον, είναι το ζήτημα της επόμενης ημέρας και δε μιλώ μόνον για την οριστική κατάκτηση της διαχείρισης των παραλιών από το δήμο. Αναφέρομαι σε εκείνο το σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί ώστε η διαχείριση των παραλιών από το δήμο να είναι ωφέλιμη για το δήμο και τους συμπολίτες μας.

Ένα σχέδιο λοιπόν με δύο πυλώνες αφενός τον αναπτυξιακό που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ανάγκη ο δήμος μας, αφετέρου τον κοινωνικό που σημαίνει τη σχέση των δημοτών μας με τις παραλίες μας. Εμείς έχουμε μια μελέτη από το 2017 για την Ανάβυσσο ως μπούσουλα, αφού ελευθερώνει πλήρως την παραλία, αξιοποιώντας μόνον τα πέτρινα δημοτικά σπιτάκια. Θα την θέσουμε υπόψη των πολιτών, όπως θα θέσουμε υπόψη τους και όλα τα δεδομένα ώστε η επόμενη ημέρα για τις παραλίες να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους ίδιους τους δημότες μας. Παραλείψεις και αστοχίες δεν θα συγχωρεθούν και για να κάνω και τη δική μου αυτοκριτική δε θα επαναληφθούν.

 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είστε Πρόεδρος στην νεοσύστατη ‘’ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε’’. Περιγράψτε μας ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος και οι στόχοι αυτού του οργανισμού.

Πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό οργανισμό που συστήνεται στην Ελλάδα, σε εφαρμογή νέου σχετικού νόμου, από τους Δήμους Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Ραφήνας – Πικερμίου και Καρύστου. Στην προκειμένη περίπτωση σημείο αναφοράς και διασύνδεσης των Δήμων αυτών αποτελούν τα λιμάνια τους, τα οποία δημιουργούν σαφώς κοινές αναπτυξιακές δυνατότητες. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ξεκινάμε την υλοποίηση ενός εγχειρήματος πραγματικά καινοτόμου και σημαντικά αναπτυξιακού, αφού για πρώτη φορά οι Δήμοι ενώνουν δυνάμεις ώστε να μεγεθύνουν οφέλη, μέσα από την αξιοποίηση κοινών ταυτοτικών χαρακτηριστικών, όπως στην περίπτωση μας οι παραθαλάσσιες ζώνες. Άλλωστε στο χώρο της αυτοδιοίκησης υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αφήσουμε πίσω μας την προβληματική αποσπασματικότητα και τον αδιέξοδο κατακερματισμό και να αναπτύξουμε ενοποιητικές προτάσεις και πρακτικές. Ειδικότερα μέσα στο υφεσιακό περιβάλλον που δημιουργεί η πανδημία, τα αναπτυξιακά εργαλεία που μας παρέχει ο ΕΥΔΗΜΟΣ θα αποτελέσουν σύντομα υπεραξία για τους Δήμους και κυρίως τους δημότες τους.

 

Πραγματικά η πανδημία δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για όλη την Ελλάδα, φυσικά και για το Δήμο Σαρωνικού. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν από τη μεριά της αυτοδιοίκησης για την τόνωση της τοπικής κοινωνίας;

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο έχουν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης. Θεωρώ όμως ότι η αυτοδιοίκηση έχει έναν πολύ θεμελιώδη ρόλο για την επόμενη ημέρα. Πολύ πιο θεμελιώδη από αυτά τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώνουν σήμερα οι δήμου σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα και εξειδικευμένα να δούμε τι έχουμε στο Δήμο Σαρωνικού, ποια είναι η υπεραξία μας. Γιατί υπεραξία δεν είναι μόνον το παραλιακό μέτωπο ή οι ηπειρωτικές ομορφιές μας, είναι και οι άνθρωποί μας που ασχολούνται με το εμπόριο, το μικρό και το μεσαίο, και με τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει λοιπόν άμεσα να εκπονηθεί με ευθύνη του Δήμου – ήδη έπρεπε να έχει εκπονηθεί – ένα σχέδιο τόνωσης της τοπικής αγοράς αλλά και του πρωτογενούς τομέα.

Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα μέσω του ΕΥΔΗΜΟΥ οργανώνω τη συμμετοχή των αλιέων των τεσσάρων δήμων μετόχων και του δήμου Χαλκιδέων σε ένα πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης, το οποίο σε λίγες ημέρες θα είναι ανακοινώσιμο σε όλες του τις λεπτομέρειες.

Η στήριξη δεν είναι λόγια και ευχές, είναι πράξεις και δράσεις!

 

Κύριε Σωφρόνη μέσα στα πιο δύσκολα Χριστούγεννα που θα περάσει ολόκληρη η ανθρωπότητα, πoια είναι η δική σας ευχή;

Κοιτάζοντας πίσω στα παιδικά μου χρόνια, τα οποία για μένα είχαν μια ιδιαιτερότητα καθώς ήταν χρόνια όμορφα και ζεστά, πλην όμως δύσκολα με την έννοια ότι οι καθημερινές υποχρεώσεις των γονιών μου με κράτησαν μακριά από πολλά πράγματα που έκαναν και είχαν οι συνομήλικοί μου, νομίζω ότι αυτό που εύχομαι είναι να καταφέρουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο καλύτερο. Με ασφάλεια, ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους, καλή εκπαίδευση και καλύτερους όρους ζωής. Τα παιδιά είναι η ελπίδα!

Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Με υγεία και μεγάλη προσοχή ώστε να παραμείνουμε υγιείς, με δύναμη στο υγειονομικό μας προσωπικό και με γρήγορη ανάρρωση για όσους νοσούν. Μια ειδική αναφορά στο δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου και τον αντιδήμαρχο Χρήστο Γκίνη για ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους!

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα