Για την Ιντρακόμ

Μοιραστειτε το

Από τον πρόεδρο της Ιντρακόμ Σωκράτη Κόκκαλη λάβαμε την παρακάτω επιστολή με αφορμή άρθρο στην «Εφ.Συν.»:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσα ότι στο άρθρο σας της Δευτέρας 30/11/2020 με τίτλο “Ξεχασμένες αμαρτίες…” αναφέρεστε με απαξιωτικό τρόπο στην εταιρεία Intracom την οποία ίδρυσα το 1977 και αποτέλεσε και αποτελεί ηγέτιδα του κλάδου της μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα:

1) Οσον αφορά στην αρχική εμπλοκή της Intracom στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, σας πληροφορώ ότι αυτή ουδόλως διαδραμάτισε ρόλο στη μη συμμετοχή του ΟΤΕ στη διεκδίκηση σχετικής άδειας. Σας υπενθυμίζω ότι:

α) Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επενδυτικών σχημάτων για τη λήψη αδειών κινητής τηλεφωνίας η Intracom συμμετείχε με μειοψηφικό ποσοστό (10%) στο σχήμα που μετέπειτα εξελίχθηκε στην αρχική Panafon (σημερινή Vodafone).

β) Η απόφαση συμμετοχής ή μη του ΟΤΕ στην εν λόγω διαδικασία βάρυνε αποκλειστικά την τότε Κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ εκείνη την περίοδο λειτουργούσε υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

2) Οσον αφορά στη συμμετοχή της Intracom στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΤΕ κατά την περίοδο 1998-2002 μέσω των Προγραμματικών Συμφωνιών, σας υπενθυμίζω ότι αυτή υπήρξε σύννομη τόσο με την Ελληνική και την Κοινοτική Νομοθεσία περί σύναψης των σχετικών συμφωνιών, αλλά και εύλογη καθώς η Intracom αποτελούσε, κατόπιν σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, έναν από τους τότε υφιστάμενους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και λογισμικού του ΟΤΕ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών ο ΟΤΕ:

● Ισχυροποίησε τη θέση του στην τηλεπικοινωνιακή αγορά εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικότητα και μελλοντικά αυξημένα έσοδα.
● Εξασφάλισε την ικανοποίηση της απαίτησης των αγορών για εκσυγχρονισμό της υποδομής του.
● Συσχέτισε, αξιοποίησε και πολλαπλασίασε την τότε υπάρχουσα ψηφιακή υποδομή τουλάχιστον.
● Αύξησε την παραγωγικότητά του, μείωσε τον χρόνο αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυό του, αύξησε το ποσοστό επιτυχών κλήσεων και μηδένισε για πρώτη φορά στην ιστορία του τη λίστα αναμονής τηλεφωνικών συνδέσεων.
● Προσέφερε νέες υπηρεσίες στους πελάτες/συνδρομητές τουλάχιστον.
● Το κυριότερο όμως είναι ότι ενδυνάμωσε και αναβάθμισε την επιχειρηματική του προοπτική ώστε, λίγα χρόνια αργότερα, να αποτελέσει αντικείμενο εξαγοράς από την γερμανική Deutsche Telekom.

Τα ανωτέρω είναι τα λιγότερα που μπορώ να σας επισημάνω στην επιστολή μου προς αποκατάσταση της αλήθειας και για τον ρόλο της Intracom στη μετεξέλιξη του τεχνολογικού τομέα της Ελλάδας».

Η απάντηση του συντάκτη:

1) Το σύντομο άρθρο του υπογράφοντος στις 30/11 -συντομότερο πάντως από την απάντηση του κ. Κόκκαλη- είχε τίτλο «Ξεχασμένες αμαρτίες» αλλά ξεκινούσε από ένα έγκλημα σύγχρονο και μεγάλης διάρκειας: Το γεγονός ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε για τις τηλεπικοινωνίες μας 63,1% ακριβότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης και πολλαπλάσια από την εποχή πριν από την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού κλάδου.

2) Για το πώς έγινε η απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ώστε να προκύψει τόσο ακριβή, θα πρέπει προφανώς να απολογηθεί πρωτίστως το πολιτικό σύστημα που αποδέχτηκε ή οργάνωσε τις όποιες κινήσεις. Διαπιστώνουμε πως και ο κ. Κόκκαλης εκεί, δηλαδή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992, μεταθέτει τις ευθύνες, τουλάχιστον ως προς το ξεκίνημα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

3) Υποθέτουμε ότι θεωρεί «απαξιωτική» την αναφορά σε «εισβολή» των εταιρειών Ιντρακόμ και Ζίμενς στις προμήθειες και τη διοίκηση του ΟΤΕ. Εδώ μιλά για «σύννομες διαδικασίες», «διαγωνισμούς», «αύξηση εσόδων-παραγωγικότητας» και άλλα σχετικά.

Ο υπογράφων θυμάται την κατάσταση στην οποία βρισκόταν παλαιότερα το δίκτυο του ΟΤΕ λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην ψηφιακοποίηση καθώς και όλες τις εκσυγχρονιστικές υποσχέσεις στη δεκαετία του ‘90 όπως και τις μάχες που δόθηκαν εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών.

Ομως όλα τα παραπάνω κατέληξαν στο πανάκριβο «σήμερα». Θεμιτό είναι ο κ. Κόκκαλης να επιθυμεί μέσα στην ιστορική αυτή πορεία να βλέπει μόνο τη θετική συμβολή της εταιρείας του. Ενα δημοσιογραφικό σχόλιο, όμως, έστω και μικρό, «πρέπει να γνωρίζει» αυτά αλλά να λαμβάνει υπόψη και πολλά άλλα.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 21/12/2020

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...