Για παρεμπόδιση τουρκικού πλοίου μιλά ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός

Μοιραστειτε το

φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης που ανήκουν στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι παρεμπόδισαν ένα τουρκικό πλοίο –με σημαία της Τζαμάικας–  που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μισράτα στη δυτική Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης του Σαράτζ που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τον LNA.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του LNA, Αχμέντ αλ Μισμάρι, το εμπορικό φορτηγό πλοίο, Mabrouka, είχε 17μελές πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων 9 Τούρκων υπηκόων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι GNA και LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν έναν πολιτικό διάλογο με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο 2021, οι οποίες αναμένεται να συμβάλλουν στη μακροχρόνια σύγκρουση της Λιβύης.

Ωστόσο, την Κυριακή οι οι δυνάμεις του LNA κατέλαβαν ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, γεγονός που δοκιμάζει περαιτέρω τη συμφωνία. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μισμάρι κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεχίζει να προμηθεύει όπλα και μαχητές στο GNA.

Από την πλευρά του, το LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι ξένες δυνάμεις που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές έχουν παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, γερμανικές ένοπλες δυνάμεις –στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI»– επιχείρησαν να ελέγξουν το τουρκικών συμφερόντων πλοίο «Rosaline A», ωστόσο εμποδίστηκαν από την Άγκυρα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...