Για «πανδημία φτώχειας» μιλούν οι έμποροι, τονίζοντας πως λύσεις τύπου «click away» ευνοούν τους ισχυρούς | newsbreak

Μοιραστειτε το

Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένους άφησαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τους εμπόρους, που εξέφρασαν σύσσωμοι την αντίδρασή τους.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν, μεταξύ άλλων, οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αποφευχθεί μια «πανδημία φτώχειας». «Βλέπουμε πλέον τα λουκέτα στον κλάδο μας να είναι η νέα πραγματικότητα που θα επιταχυνθεί μετά από όλα αυτά και, δυστυχώς, κινούμαστε σε μία τέτοια καταστροφή που τελικά φαντάζει σαν ένα καλοστημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς υπέρ των ισχυρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δήλωνε διαρκώς πως ο ιός δεν μεταδίδεται στα μικρά μαγαζιά!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το οποίο ζητά την επέκταση της επιδότησης ενοικίου και τη συνέχεια του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εξασφαλίζουν το 30%, ακόμα και το 40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποντάρουν σε σημαντικό βαθμό στην κατανάλωση που γίνεται αυτές τις ημέρες», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Άνιση αγορά δύο ταχυτήτων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Γιώργος Καρανίκας κάνει λόγο για «άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας δεν τηρεί τους κανόνες αθέμιτου ανταγωνισμού». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, από τη μία είναι τα χιλιάδες κλειστά, κυρίως συνοικιακά, μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται στον «αέρα», και από την άλλη οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το «click away».

Δείτε επίσης: Με ένα… click away, Πέτσας και Γεωργιάδης έβαλαν ταφόπλακα στο 90% του λιανεμπορίου!

«Για όλους αυτούς τους λόγους, και, κυρίως, επειδή ο εορταστικός τζίρος ήταν η τελευταία ελπίδα του εμπορίου να σώσει τη χρονιά, αναμένουμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα ένα γενναίο πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης της ρευστότητας για τους μικρομεσαίους εμπόρους που είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου πλαισίου λειτουργίας της εορταστικής αγοράς», λέει.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα