Γεύμα Μητσοτάκη – Eρντογάν στις 13 Μαρτίου

Μοιραστειτε το

Αποδέχτηκε την πρόταση Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στις 13 Μαρτίου θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί την ημέρα εκείνη στην Κωνσταντινούπολη για τους εορτασμούς της Κυριακής της Ορθοδοξίας όπου θα συναντηθεί επίσης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει γεύμα με τον Τούρκο πρόεδρο. «Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντα ανοιχτός σε επαφές με τον πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ταγίπ Ερντογάν πόσο μάλλον υπό τη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα στη λογική να λύσουμε προβλήματα», ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμο.

Και πρόσθεσε: «ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς διαφοροποιήσεις από τις θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, η πρώτη κατά την ενημέρωση της Βουλής για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η δεύτερη στη συνέντευξή του στον Alpha, υποστήριξε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε να συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης ώστε να οργανωθεί μια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. «Έχουμε μεγάλες διαφορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε», είχε πει.

Ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να μεταδώσει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και δη στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι το παράθυρο του απευθείας διαλόγου και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, είναι ανοιχτό. «Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη παρέμβαση του στη Βουλή, για το ενδεχόμενο μιας συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως εξήγησε μάλιστα: «υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, τα οποία αφορούν και την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει». Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μάλιστα, πως δεν είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική: «Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή τη συζήτηση με την πίστη των επιχειρημάτων μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση Οικονόνου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη – Συνάντηση με Ερντογάν

Στις 13 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.

Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

«Γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη», μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...