Γερμανία: Διπλασιασμός του χρέους το 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Μοιραστειτε το

Κατά σχεδόν 100% σκοπεύει να αυξήσει η Γερμανία το δανεισμό που έχει προγραμματίσει για το επόμενο έτος, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης επείγουσας βοήθειας για τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως δήλωσαν σήμερα Παρασκευή αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού συμφώνησε για ένα ποσό περίπου στα 180 δισ. ευρώ,  το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό καθαρού νέου δανεισμού στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

«Το υψηλό χρέος είναι απαραίτητο για να διατηρήσει στη χώρα μας την ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας», δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής Έχαρντ Ρέμπεργκ, του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ (CDU). «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για άλλη μια φορά τον κανόνα εξαίρεσης για το χρέος».

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο κανόνας περιορίζει την έκδοση νέου χρέους διαμορφώνοντας το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο 0,35% της οικονομικής παραγωγής, κάτι που το γερμανικό κοινοβούλιο ανέστειλε φέτος εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Μέρκελ έχει ήδη λάβει πρωτοφανή μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση, απελευθερώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ για να αποτρέψει τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Η Γερμανία θα επεκτείνει και θα εντατικοποιήσει το μερικό lockdown για τον κορωνοϊό, κρατώντας κλειστά τα μπαρ, τα εστιατόρια και τους χώρους διασκέδασης έως τις 20 Δεκεμβρίου τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επεκτείνει την οικονομική στήριξη στις κλειστές επιχειρήσεις.

Το προγραμματισμένο νέο χρέος ύψους 179,82 δισ. ευρώ για το 2021, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των 96 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί, από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς τον Σεπτέμβριο.

Τα αποθεματικά χρηματοδότησης για το μη μετρήσιμο κόστος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας αυξήθηκε κατά 20 δισ. ευρώ σε 35 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,9% προσαρμοσμένη στο 2020 και θα ανακάμψει κατά 4,4% το 2021.

Πηγή: Reuters

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...