Γερμανία – Έρευνα FAZ: Μειώνεται αισθητά η αποδοχή της πολιτικής για τον κορωνοϊό

Μοιραστειτε το

Παρόλο που το 63% των Γερμανών πολιτών εξακολουθεί να αξιολογεί το έργο του συνασπισμού στο Βερολίνο ως «καλό» ή «πολύ καλό» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η αποδοχή του μειώνεται αισθητά αφού τον Αύγουστο το ποσοστό ήταν 78%, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκόπησης Άλενσμπαχ (Allensbach), η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας αυξήθηκε από 15% σε 28% το τελευταίο τρίμηνο. Ιδίως η κατανόηση για την λήψη διαφορετικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο μειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Το καλοκαίρι, το 71% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι ήταν λογικό να εξαρτώνται τα μέτρα από το τοπικό ποσοστό κρουσμάτων, τώρα είναι μόνο 55%, ενώ το ποσοστό των επικριτών αυτής της προσέγγισης αυξήθηκε από 19% σε 27% και το ποσοστό εκείνων οι οποίοι νιώθουν ανασφάλεια από τη διαφοροποίηση των μέτρων ανά περιοχή αυξήθηκε από 10% σε 18%.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν την εντύπωση πως χάνουν σταδιακά την πλήρη εικόνα των κανόνων που ισχύουν και το 59% είναι της γνώμης ότι τα μέτρα που επιβάλλει το κράτος κατά της πανδημίας έχουν ισχυρό ή πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην προσωπική τους ζωή.

Τέλος, το 64% πιστεύει ότι είναι ορθό να εξετάζουν τα δικαστήρια τη νομιμότητα μεμονωμένων περιορισμών και μόνο το 13% πιστεύει ότι αυτό δεν πρέπει να είναι δυνατό.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά των σχεδίων Μέρκελ για τον κορωνοϊό

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, χτυπώντας κατσαρολικά και φυσώντας σφυρίχτρες, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Βερολίνου σήμερα, Τετάρτη, για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να δώσει στην κυβέρνησή της ευρύτερες εξουσίες προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα τοπικά κοινοβούλια των κρατιδίων της Γερμανίας πρόκειται να εγκρίνουν νόμους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην κοινωνική επαφή, επιπλέον κανόνες σχετικά με τη μάσκα, την κατανάλωση αλκοόλ, το κλείσιμο καταστημάτων και τη διακοπή αθλητικών εκδηλώσεων.

Αν και οι περισσότεροι Γερμανοί αποδέχονται το τελευταίο lockdown σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, υπάρχουν και οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι τέτοιοι νόμοι δίνουν στην κυβέρνηση υπερβολική εξουσία και θέτουν σε κίνδυνο τα πολιτικά δικαιώματα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Το ακροδεξιό AfD συνέκρινε τις αλλαγές ακόμη και με τον νόμο του 1933 που άνοιξε το δρόμο στη ναζιστική δικτατορία του Χίτλερ. Οι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκες ούτε κρατούσαν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Αστυνομικοί με κράνη παρατάχθηκαν για να σταματήσουν τους διαδηλωτές καθώς αυτοί πλησίαζαν πολύ στο κτίριο του κοινοβουλίου. Η αστυνομία δεν θέλει να επαναληφθούν εικόνες του Αυγούστου, όταν διαδηλωτές έφτασαν στα σκαλιά του κοινοβουλίου του Ράιχσταγκ, με ορισμένους να κουνούν την ακροδεξιά σημαία του Ράιχσφλαγκ.

Οι εικόνες τότε έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλες τις χώρες του κόσμου και καταδικάστηκαν από κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 17.561 φτάνοντας συνολικά τα 833.307, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch την Τετάρτη. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.119.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...