Γενς Σπαν: Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στο νέο στέλεχος

Μοιραστειτε το

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή και έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ειδικών των ευρωπαϊκών αρχών», το νέο στέλεχος «δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια», που παραμένουν «εξίσου αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Η Γερμανία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων της ΕΕ

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, μετά την πληροφορία για μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ για το ζήτημα που έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες, είναι συνεχείς.

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα σήμερα, επικοινωνία για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη, οι χώρες της ΕΕ «μπλοκάρουν» τις πτήσεις από Βρετανία. Αρκετές είναι και οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες της Βρετανίας σε καραντίνα.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για ενίσχυση των ελέγχων στην Ευρώπη

Να ενισχύσουν τους ελέγχους τους λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία και έχει προκαλέσει ανησυχία, κάλεσε τα μέλη του στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται “N501Y”.

Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη “N501Y” ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων. Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

«Το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου»

Αρκετές περιοχές της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων και το Λονδίνο, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με πολύ αυστηρότερα μέτρα, με την ελπίδα ότι θα «φρενάρει» η εξάπλωση του ιού. Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα.

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος.

Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο λοκντάουν σε περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία. Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Ματ Χάνκοκ.

Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη

Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει πως βρίσκεται σε επαφή με Βρετανούς αξιωματούχους για τη νέα μετάλλαξη, τονίζοντας παράλληλα πως ερευνητές από τη Γηραιά Αλβιώνα μοιράζονται στοιχεία από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το στέλεχος.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ τόνισε πως θα ενημερώσει τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «όταν γνωρίζουμε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά τις μετάλλαξης αλλά και τις επιπτώσεις του».

Παρότι υπάρχει «σημαντική αβεβαιότητα», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζονσον είπε πως η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική ακόμη και κατά 70%. Ωστόσο, αξιωματούχοι αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η νέα μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα.

«Μεταλλάξεις του ιού εντοπίζονται τακτικά» είπε η Μαρία βαν Κέρκχοβ, και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι και πώς συμπεριφέρονται».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...