Γενοκτονία Αρμενίων: Οι εκδηλώσεις μνήμης και τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Μοιραστειτε το

Ο πολιτικός κόσμος στέλνει μήνυμα για την σημερινή 106η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία»

Εκδηλώσεις για τη σημερινή 106η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία» πραγματοποιούνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, έγινε η επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Το απόγευμα στις 20:00 θα φωταγωγηθεί ο Λευκός Πύργος και θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία από μέλη της Αρμενικής Νεολαίας/Τ.Ο.Θεσσαλονίκης “Σ.Τεχλιριάν”. Στις 22:00 θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 συναυλία μνήμης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα με την οποία τιμούν την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σημειώνει: «Ήταν 24 Απριλίου του 1915 όταν οι Οθωμανοί εξαπέλυσαν τα τάγματα σφαγής κατά των Αρμενίων. Ακολούθησαν βασανιστήρια, πορείες θανάτου, μαζικές σφαγές αθώων. Όλα αυτά που, με μια λέξη, αποκαλούνται Γενοκτονία. Οι χώρες, η μία μετά την άλλη, αναγνωρίζουν την ιστορική αλήθεια. Αντί να αντιδρά, ας το κάνει και η γειτονική μας χώρα. Για να λυτρωθεί από το παρελθόν της και να διορθώσει την πορεία της στο μέλλον».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δικό του μήνυμα τόνισε: “H Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ένα μελανό σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο δεν κρατάμε στη λήθη. Και παραμένει στη μνήμη μας όσο τιμούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των νεκρών σε αυτή τη λυσσαλέα κτηνωδία, που έγινε πριν από πάνω από έναν αιώνα. Σήμερα, κρατώντας το θέμα αυτό επίκαιρο όσο ποτέ, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η παγκόσμια κοινότητα το συζητάει, το αναγνωρίζει. Οι νεκροί θα βρουν τη δικαίωση, όταν η Γενοκτονία αυτή αναγνωριστεί παγκόσμια”.

Κατάθεση στεφάνου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραβρέθηκε σήμερα το πρωί στην επιμνημόσυνο δέηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Μετά την κατάθεση η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις απαρχές της συστηματικής εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και τόνισε ότι «Είναι μια τραγωδία που σφράγισε ανεξίτηλα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μια γενοκτονία που συνέθλιψε έναν ακμαίο χριστιανικό πυρήνα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου και σχεδόν αφάνισε έναν πανάρχαιο λαό».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Σήμερα, ενωνόμαστε με τις αρμενικές κοινότητες της Ελλάδας και όλου του κόσμου για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και το σθένος, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση, με τα οποία οι Αρμένιοι αντιστάθηκαν στη φθορά της αλλοτρίωσης και της υποταγής».

Τέλος, επισήμανε ότι «επιβεβαιώνουμε μαζί τους τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και διώξεις, όπου όλοι θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή και τις πεποιθήσεις τους».

Επιστολή Μητσοτάκη προς την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος για την 106η επέτειο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει, σε επιστολή του προς την Αρμενικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, ότι η χώρα μας «δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών» χαρακτηρίζοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων «ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου», με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην ίδια επιστολή ο πρωθυπουργός επισημαίνει «τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης», καθώς όπως σημείωσε «η λήθη ανοίγει «Κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Η εγρήγορσή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι μόνιμη».

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί μία από τις πιο ειδεχθείς σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, ζωντανή στη μνήμη των Ελλήνων που συνδέονται με τον αρμενικό λαό με δεσμούς αιώνων», αναφέρει στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας σημειώνει: «Οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, όχι για να αναπαράγουμε το μίσος, αλλά αντιθέτως για να αντιτασσόμαστε σε λογικές μίσους και βίας, για να προωθήσουμε την ειρήνη και τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού στη γειτονιά μας, ώστε τέτοιες φρικαλεότητες να μην επαναληφθούν».

Φώφη Γεννηματά: Έλληνες και Αρμένιοι ήταν και είναι πάντα δίπλα

«106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν ξεχνάμε. Θυμόμαστε, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας», τονίζει σε ανάρτηση της η Προεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. «Πρώτα οι Αρμένιοι, μετά οι Έλληνες του Πόντου, θύματα του εθνικισμού και του φανατισμού», προσθέτει.

«Έλληνες και Αρμένιοι ήταν και είναι πάντα δίπλα, αδέλφια. Κοινή πορεία, στα μαύρα χρόνια και στις κακουχίες, κοινή πορεία στη συμβίωση των κοινοτήτων και σήμερα στη συνεργασία των δυο κρατών για την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η κ. Γεννηματά.

Υπογραμμίζει πως «η αναγνώριση της γενοκτονίας αποκτά νέα δυναμική διεθνώς και είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει προκειμένου να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα του χθες».

«Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι η ιστορία δεν παραχαράσσεται και το ελάχιστο που έχει να κάνει, είναι η παραδοχή των εγκλημάτων και μια συγγνώμη στους λαούς που υπέφεραν», καταλήγει στη δήλωση της η προεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΜέΡΑ25 για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το ΜέΡΑ25 σε μήνυμά του αναφέρει: «106 χρόνια από την σφαγή των Αρμενίων τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας του οθωμανικού καθεστώτος και συνεχίζουμε την μάχη μας απέναντι σε κάθε αιμοσταγή εθνικισμό και μισαλλοδοξία. Σήμερα που κάποιοι άλλοι, νέοι εκτοπισμένοι συνεχίζουν να πεθαίνουν ακόμα από κακουχίες».

Βελόπουλος: Ο ηρωισμός και το πάθος του αρμενικού λαού, μας εμπνέει

“Σαν σήμερα το 1915 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να «εκκαθαρίσει» το αρμενικό έθνος από την επιφάνεια της γης. Μαζί φυσικά με τους γηγενείς Έλληνες του Πόντου, της Ιωνίας, της ανατολικής Θράκης, της Κωνσταντινουπόλεως, της Κύπρου, της Ίμβρου και της Τενέδου”, αναφέρει στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και τονίζει: “Ο ηρωισμός και το πάθος του αρμενικού λαού, μας εμπνέει. Η «Επιχείρηση Νέμεσις», θα αποτελεί για πάντα το μνημείο αυτοθυσίας και αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων και την πραγματική, παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων. Η διαχρονική προσφορά επιφανών προσώπων της αρμένικης διασποράς που έθεσαν τους εαυτούς τους και τις περιουσίες τους στην υπηρεσία της μάχης για την αναγνώριση της γενοκτονίας, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για κάθε Έλληνα, μέχρι και την δική μας δικαίωση. Που δεν είναι άλλη από την παγκόσμια αναγνώριση της διαχρονικής γενοκτονίας του Ελληνισμού από τους τούρκους και την ουσιαστική δικαίωση μέσω επανορθώσεων και επιστροφή περιουσιών. Αδέλφια μας Αρμένιοι, μαζί θα φυλάξουμε και πάλι τις Θερμοπύλες της ανθρωπότητας, απέναντι στους βαρβάρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...