Γενοκτονία Αρμενίων: Η Ελλάδα δεν λησμονεί! Τα μηνύματα των πολιτικών για τα μαρτύρια του αρμενικού

Μοιραστειτε το

Γενοκτονία των Αρμενίων: Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου – «Η χώρα μας δεν λησμονεί τις μαρτυρικές στιγμές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παραβρέθηκε σήμερα το πρωί στην επιμνημόσυνο δέηση για τη γενοκτονία των Αρμενίων στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Μετά την κατάθεση η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις απαρχές της συστηματικής εξόντωσης ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και τόνισε ότι «Είναι μια τραγωδία που σφράγισε ανεξίτηλα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, μια γενοκτονία που συνέθλιψε έναν ακμαίο χριστιανικό πυρήνα στο νότιο τμήμα του Καυκάσου και σχεδόν αφάνισε έναν πανάρχαιο λαό».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στεφάνι κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Μνημείο του Αγνώστου ΣτρατιώτηIntime

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Σήμερα, ενωνόμαστε με τις αρμενικές κοινότητες της Ελλάδας και όλου του κόσμου για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αλλά και το σθένος, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση, με τα οποία οι Αρμένιοι αντιστάθηκαν στη φθορά της αλλοτρίωσης και της υποταγής».

Τέλος, επισήμανε ότι «επιβεβαιώνουμε μαζί τους τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και διώξεις, όπου όλοι θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή και τις πεποιθήσεις τους».

Επιστολή Κ. Μητσοτάκη προς την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος για την 106η επέτειο της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει, σε επιστολή του προς την Αρμενικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, ότι η χώρα μας «δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών» χαρακτηρίζοντας την Γενοκτονία των Αρμενίων «ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου», με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην ίδια επιστολή ο πρωθυπουργός επισημαίνει «τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης», καθώς όπως σημείωσε «η λήθη ανοίγει «Κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Η εγρήγορσή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι μόνιμη»

Η επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων» αποτελεί μια επέτειο ανέκαθεν ξεχωριστή για τους λαούς της Ελλάδας και της Αρμενίας, που συνδέονται με δεσμούς αιώνων. Αλλά και με φιλία που έχει σφυρηλατηθεί σε συνθήκες δύσκολες.

Εκατόν έξι χρόνια από το έγκλημα του 1915, η ανθρωπότητα δεν ξεχνά το ξεκλήρισμα ενός λαού. Ένα έγκλημα μαζικό και συστηματικό, που, μάλιστα, οργανώθηκε όταν τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στα λασπωμένα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, λοιπόν, όπως και κάθε 24η Απριλίου, τιμούμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων, δηλώνοντας την πίστη μας στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Γιατί μόνο η ειρηνική συνύπαρξη οδηγεί μπροστά τους λαούς, μετατρέποντας τη διαφορετικότητά τους σε αμοιβαίο πλούτο.

Στο πέρασμα του χρόνου, Ελλάδα και Καύκασος βάδισαν μαζί στη μυθολογία και την Ιστορία, στον πολιτισμό και τις παραδόσεις. Γι’ αυτό κι η χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων της Αρμενίας στην τελευταία δοκιμασία της. Ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Και σήμερα, στηρίζει την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Για μια λύση, που θα σέβεται τα δικαιώματα του τοπικού πληθυσμού, μακριά από μια νέα, άδικη αιματοχυσία.

Η Ελλάδα δεν λησμονεί, επίσης, ότι στις αρχές του 20ού αιώνα Έλληνες και Αρμένιοι έζησαν κοινές μαρτυρικές στιγμές, μέσα από το δράμα των Ποντίων και των Μικρασιατών. Γι’ αυτό και, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες για την ίδια, η πατρίδα μας ήταν από τις πρώτες που περιέθαλψαν διωκόμενους Αρμενίους και αναγνώρισαν την Γενοκτονία του λαού τους.

Αυτή την ιστορική συμπόρευση στη διάρκεια των αιώνων συνεχίζουν, σήμερα, οι δύο κοινότητες στις δύο χώρες. Δύο σταθερές γέφυρες ανάμεσά τους, που μετέχουν γόνιμα στην οικονομική και την κοινωνική ζωή των δύο κρατών, ανανεώνοντας την μακραίωνη φιλία τους.

Κλείνω, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, καθώς η λήθη ανοίγει «Κερκόπορτες» για να ξανασυμβούν γεγονότα τα οποία κηλίδωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Η εγρήγορσή μας, συνεπώς, πρέπει να είναι μόνιμη. Και τα λόγια μας να συνοδεύουν πράξεις που αποτρέπουν τις διακρίσεις, το μίσος και τη βία. Εκατόν έξι χρόνια μετά, λοιπόν, θυμόμαστε, αφυπνιζόμαστε και συνεργαζόμαστε!»

Δένδιας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων:« Ποτέ ξανά! »

«Η διατήρηση ζωντανής της Μνήμης και η διεύρυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι το ελάχιστο χρέος ολόκληρης της ανθρωπότητας», τονίζει σε μήνυμά του, μέσω Twitter, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ποτέ ξανά!» διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας και παραθέτει στην ανάρτηση φωτογραφία από την επίσκεψή του στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν, στις 16/10/20.

Μήνυμα Μ. Βαρβιτσιώτη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

«Η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει», τονίζει σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Με σεβασμό τιμούμε σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η βάναυση εξόντωση 1.5 εκ. Αρμενίων από το Οθωμανικό κράτος ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η Μνήμη δεν διαγράφεται. Η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει. #NeverForget» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κώστας Μπακογιάννης: «Αυτό που περιμένουμε όλοι οι λαοί, είναι η καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για την Γενοκτονίας των Αρμενίων. Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook o Δήμαρχος Αθηναίων, γράφει: « Ένα στεφάνι μνήμης από την Αθήνα που αγκάλιασε όσους ζήτησαν καταφύγιο μετά την τουρκική σφαγή και για τις 1.500.000 ψυχών που πνίγηκαν στο αίμα. 106 χρόνια μετά και αυτό που περιμένουμε όλοι οι λαοί, είναι η καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, που αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν γίνεται από τις χώρες που το μήνυμά τους ακούγεται δυνατά.»

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...