Γεμίζουν οι ΜΕΘ στη Γερμανία, πρώτα σημάδια σταθεροποίησης κρουσμάτων

Μοιραστειτε το

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους ανακοίνωσε σήμερα πως οι κανόνες που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έδωσε ένα σινιάλο ελπίδας, καθώς έκανε λόγο για τις «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης της καμπύλης των μολύνσεων. 

Ωστόσο «η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή» με τα νέα 22.000 κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών, προειδοποίησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Λόταρ Βίλερ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να μειωθεί, «αν συμμαζευτούμε», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα προειδοποίησε ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού των θανάτων και ότι το σύστημα υγείας θα φθάσει στα όριά του. «Πρέπει να αποφύγουμε επιδείνωση της κατάστασης…στόχος μας είναι να φέρουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που να μπορεί να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας», τόνισε εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες αρρωσταίνουν όλο και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι αυξάνοντας την ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη «Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για Εντατική νοσηλεία και Ιατρική Έκτακτης Ανάγκης», έχουν καταληφθεί από ασθενείς Covid 193.186 κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Περισσότεροι από τους μισούς είναι διασωληνωμένοι. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη, η υψηλότερη κάλυψη κρεβατιών στις ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο ήταν 2.933.

«Πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα με όσο το δυνατόν χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και γι’ αυτό εκδηλώσεις με περισσότερα από 10-15 άτομα δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, στο Ραδιόφωνο Βερολίνου – Βραδεμβούργου RBB και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν με τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα τα κρούσματα μειωθούν, «αυτό δεν σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα μπορούμε παντού να χαλαρώσουμε με γιορτές και γάμους, σαν να μην συμβαίνει τίποτα». 

Επίσης, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ο αριθμός νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να φθάσει τις 6.000, ήδη εντός Νοεμβρίου. «Δεν πρέπει οι αριθμοί να αυξηθούν περισσότερο. Διαφορετικά, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Με 6.000 ασθενείς οι ΜΕΘ μας μπορούν ακόμη να αντεπεξέλθουν, αλλά μόνο υπό μεγάλη πίεση», τόνισε ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε υπομονή από τους πολίτες, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κορονοϊός «αφήνει πολύ μακριά σημάδια ολίσθησης». Χαρακτήρισε δε «ρεαλιστικά» τα σχέδια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 21.866 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 727.553 ως εδώ, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα, άλλοι 215 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 11.982 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής τοπικών αρχών θα εξετάσουν την εξέλιξη της κατάστασης την Δευτέρα και θα αποφασίσουν αν είναι αναγκαία η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

«Στον αέρα» η εστίαση και τον Δεκέμβριο

«Καμία υπόσχεση» για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου δεν θέλησε να δώσει η καγκελάριος, τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο περιορισμός των νέων κρουσμάτων κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.

«Τότε θα έχουμε καλές πιθανότητες», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με μαθητευόμενους και τους εκπαιδευτές τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Καγκελάριος σε Συζήτηση με τους Πολίτες» και διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε τα πάντα προκειμένου τον Δεκέμβριο να μπορούμε να προχωρήσουμε έστω και λίγο. Αλλά θα πρέπει να περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα». «Πρέπει να είμαστε συνετοί», πρόσθεσε η καγκελάριος, «ακόμη και αν βλέπουμε μια πρώτη εξομάλυνση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων».

Για Χριστούγεννα που «δεν θα μοιάζουν με αυτά που γνωρίζουμε», λόγω κορονοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας .

Πάνω από 300.000 μαθητές και 30.000 δάσκαλοι σε καραντίνα 

Περισσότεροι από 300.000 μαθητές και 30.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτές τις μέρες σε καραντίνα σε όλη την Γερμανία λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η Γερμανική Ένωση Εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα σχολεία να παραμένουν κλειστά.

Η υπουργός Παιδείας Άνγια Κάρλιτσεκ τάχθηκε ήδη χθες υπέρ της γενικής υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε όλα τα σχολεία, τουλάχιστον κατά την διάρκεια της τρέχουσας περιόδου έξαρσης του κορονοϊού, ενώ ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κρίστοφ Πλος πρότεινε να εγκατασταθούν διαχωριστικά από πλεξιγκλάς μεταξύ των θρανίων και συστήματα εξαερισμού σε όλες τις σχολικές αίθουσες,τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση «παραλύει τις οικογένειες».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι σχολικές διακοπές των Χριστουγέννων να ξεκινήσουν δύο μέρες νωρίτερα – στις 21 αντί στις 23 Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επαφές την συγκεκριμένη περίοδο και να αποφευχθεί η αύξηση των κρουσμάτων στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. 

«Ανοιχτός» σε ένα τέτοιο μέτρο, καθώς και στη διεύρυνση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στα σχολεία εμφανίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...