Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια με άδεια Μακρόν

Μοιραστειτε το

Άδεια προκειμένου να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ, έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού.

Τα σκίτσα αυτά έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό καθηγητή από φανατικό μουσουλμάνο. Για πρώτη φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του έκανε λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό, που βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

Στη συνέχεια παρουσίασε ένα πλάνο, το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.

Παράλληλα, έχουν ήδη προχωρήσει μαζικές απελάσεις ισλαμιστών ενώ έχουν κλείσει μια σειρά σύλλογοι οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακρόν έδωσε ειδική άδεια προκειμένου κυβερνητικά κτήρια σε όλη της Γαλλία να φωτιστούν με τα σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή. Η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτηρίων στο Μονπελιέ και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα.

Προηγούμενα μέσα στο μήνα, ο Μακρόν είχε δεσμευτεί να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό» για τον οποίο όπως είπε, απειλεί να πάρει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.

Ο αποκεφαλισμός του καθηγητή ιστορίας

Ο καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας Σαμιέλ Πατί δολοφονήθηκε υπό το φως της μέρας έξω από το σχολείο στο οποίο δίδασκε σε προάστιο του Παρισιού από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, αφού είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης, προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων. Οποιαδήποτε απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται βλασφημία για τους μουσουλμάνους.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη της επίθεσης.

Η δολοφονία του Πατί συγκλόνισε τη Γαλλία και ξύπνησε μνήμες από την επίθεση πριν από πέντε χρόνια στα γραφεία της Charlie Hebdo, μετά τη δημοσίευση το 2015 από την σατιρική εφημερίδα σκίτσων του Μωάμεθ.

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε -εκ νέου- κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.

Προ ολίγων ημερών, ο Ερντογάν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στη σύνοδο των μουφτήδων και των επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών θρησκευτικών υποθέσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ανέφερε ότι η χρήση όρων όπως γαλλικό Ισλάμ ή ευρωπαϊκό Ισλάμ αποσκοπέι στην αναμέτρηση με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, δείχνοντας ως κύριο υπέυθυνο για την «αναμέτρηση» αυτή τον Γάλλο πρόεδρο.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε σήμερα τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...