Γαλλία και Γερμανία εναντίον της AstraZeneca

Μοιραστειτε το

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν απειλήσει με νομική δράση την αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca λόγω έλλειψης εμβολίων για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας συνεχίζονται για την έλλειψη εφοδιασμού, με τις Βρυξέλλες να ανησυχούν ότι οι δόσεις ενδέχεται να έχουν «εκτραπεί» από τα εργοστάσια του Βελγίου και της Γερμανίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ θέλει η AstraZeneca να παρέχει δόσεις από τα δύο εργοστάσιά της στην Οξφόρδη και στο Staffordshire για να καλύψει τα προβλήματα παραγωγής στο Βέλγιο, μια πρόταση στην οποία η εταιρεία αντιτίθεται. Η AstraZeneca ενημέρωσε πρόσφατα την Κομισιόν ότι θα μπορούσε να προσφέρει μόνο το 25% των 100 εκατομμυρίων δόσεων που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Κλεμάν Μπον, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, δήλωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «κυρώσεις» εάν αποδειχθεί ότι έχει δώσει προτεραιότητα στις βρετανικές παραγγελίες του εμβολίου.

Είπε: «Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες, οπότε δεν γίνεται να τις αγνοήσουμε. Δεν λέω ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν υπάρχει πρόβλημα και ότι έχουν ευνοήσει άλλους προορισμούς, άλλες χώρες – για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από εμάς – τότε θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Οι συμβάσεις μας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Ο σεβασμός των συμβάσεων δεν είναι ηθικές δεσμεύσεις, είναι νομικές δεσμεύσεις. Ποινές ή κυρώσεις μπορούν να ενεργοποιηθούν σε κάθε σύμβαση».

Η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία αγοράς προκαταβολής ύψους 336 εκατομμυρίων ευρώ με την AstraZeneca για την παροχή 400 εκατομμυρίων δόσεων, εκ των οποίων το ένα τέταρτο οφείλεται πριν από το τέλος του Μαρτίου. Δεν έχουν καταβληθεί όλα τα χρήματα στην εταιρεία.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα μπορούσε να αναβάλει την πληρωμή στην AstraZeneca, ο κ. Μπον είπε: «Ναι, για παράδειγμα… χωρίς να παραγγείλουμε συμπληρωματικές δόσεις ή τις κυρώσεις που προβλέπονται από τη σύμβαση. Αλλά αν πρόκειται για βιομηχανική δυσλειτουργία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των παραδόσεων για την Ευρώπη και όχι για τους άλλους, αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θέλω υποψίες ή συνωμοσίες, αλλά χρειαζόμαστε σαφήνεια και διαφάνεια. Προς το παρόν, υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης για να δούμε ακριβώς τι παραδόθηκε στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο από εργοστάσια που παράγουν στην Ευρώπη. Αν έχει δοθεί προτίμηση στους Βρετανούς, τότε αυτό είναι πρόβλημα»

«Εάν υπάρχει ένα βιομηχανικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να γίνει, το κατανοούμε», εξήγησε. Όμως, «εάν υπάρξει μια προτίμηση προς τους Βρετανούς, αυτό είναι ένα πρόβλημα».

Η AstraZeneca έχει προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων. Οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την εταιρεία για να της υπενθυμίσουν τη δέσμευσή της να «παράγει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian και το ΑΜΠΕ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...