Γαλλία: Απαγορεύεται η φωτογράφιση αστυνομικών

Μοιραστειτε το

Μετά από μία εβδομάδα διαδηλώσεων, αλλά και συγκρούσεων έξω από τη κτίριο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, οι βουλευτές τελικά ενέκριναν τον νόμο που απαγορεύει τη φωτογράφηση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

Η επίμαχη τροπολογία εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής με 146 ψήφους υπέρ και 24 κατά από τη Γαλλική Εθνοσυέλευση. Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλεί ο αμφιλεγόμενος νόμος για την “καθολική ασφάλεια”- ιδιαίτερα στους δημοσιογράφους που διαμαρτυρούνται λέγοντας ότι περιορίζεται η ελευθερία της ενημέρωσης, αλλά και η ελευθερία άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος- ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν πρότεινε μία διαφορετική τροπολογία με δύο βασικά στοιχεία: Πρώτον, έδωσε εγγυήσεις της κυβέρνησης προς τους δημοσιογράφους ότι θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα της ενημέρωσης. Δεύτερον, υπογράμμισε ότι η ποινή θα ασκείται μόνον εφόσον είναι καταφανής η θέληση “υπονόμευσης και ζημίωσης της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητας” των αστυνομικών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο

Η ποινή θα είναι ένα έτος φυλάκισης συν 45.000 ευρώ πρόστιμο. Με ικανοποίηση ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έτσι επιβεβαιώνεται η ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία της ενημέρωσης και στην προστασία των αστυνομικών δυνάμεων. Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν πείθει τους πάντες, αφού με κάλεσμα δημοσιογράφων και οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ορίσθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα του Σαββάτου στο Παρίσι, στην περιοχή του Τροκαντερό. Μετά τη Βουλή, ο νέος νόμος θα πρέπει να περάσει και από τη γαλλική Γερουσία.

Πηγή: DW

Πηγή
Author: editor02

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...