Γαλάτιστα, το χωριό με τις ζωγραφισμένες βρύσες

Μοιραστειτε το

Η βρύση με τα παγώνια – Γαλάτιστα

ΑΠΕ-ΜΠΕ [Σόνια Καζλάρη, πρόεδρους του συλλόγου Τεχνών Γαλάτιστας «Οι Ανθεμούσες»]

Με δημιουργικό τρόπο πέρασαν τις μέρες της καραντίνας οι γυναίκες μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεχνών «Οι Ανθεμούσες», της Γαλάτιστας Χαλκιδικής, οι οποίες ζωγράφισαν τενεκέδες για να διακοσμήσουν τις πετρόκτιστες βρύσες του χωριού τους. Όταν πια μπόρεσαν να βγουν έξω, ζωγράφισαν και τις μη πετρόκτιστες βρύσες του χωριού, αλλά και τους τοίχους κτιρίων που ήταν σε κακή κατάσταση.

Όλο το καλοκαίρι, στη διάρκεια της δράσης υπό τον τίτλο «Η τέχνη στις πλατείες» δέκα γυναίκες μέλη του συλλόγου, με την υποστήριξη του Δήμου δούλεψαν για το όμορφο αποτέλεσμα που απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες του χωριού.

«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2010 και στους σκοπούς του είναι η ανάδειξη του τόπου μας, της πολιτικής μας κληρονομιάς και της λαογραφίας μας καθώς και η υλοποίηση εικαστικών και πολιτιστικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε κάνει από παλιά κάποιες προτάσεις στον Δήμο για να ομορφύνουμε το χωριό μας, που έχει αρκετά σπίτια παλιά που είναι εγκαταλειμμένα και καταρρέουν δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου, Σόνια Καζλάρη. 

Ζωγραφίζοντας στη Γαλάτιστα

ΑΠΕ-ΜΠΕ [Σόνια Καζλάρη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεχνών Γαλάτιστας «Οι Ανθεμούσες»]

Εξηγεί ότι στο πλαίσιο δράσης του Δήμου, με τίτλο «Περιβάλλον ευθύνη για όλους», «είχαμε ζωγραφίσει τενεκέδες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στον Πολύγυρο. Η τύχη το έφερε και η ιδέα μας για εικαστικές παρεμβάσεις σε εξωτερικούς χώρους άρχισε να υλοποιείται φέτος το καλοκαίρι, μετά τη λήξη του lockdown, και ο Δήμος μας υποστήριξε καλύπτοντας τα έξοδα. Στη διάρκεια του lockdown που μείναμε κλεισμένες στα σπίτια ζωγραφίζαμε τενεκέδες από τυρί, με τους οποίους διακοσμήσαμε τις πετρόκτιστες βρύσες, που δεν ήταν δυνατόν να τις ζωγραφίσουμε καθώς και κάποιες γωνιές του χωριού». 

«Μετά τη λήξη του lockdown, δέκα γυναίκες-μέλη του Συλλόγου, που ασχολούμαστε με τη ζωγραφική, αρχίσαμε αυτή την εικαστική δράση σε εξωτερικούς χώρους ζωγραφίζοντας τη βρύση της Αγίας Παρασκευής. Μετά σκεφτήκαμε να επεκτείνουμε τη δράση μας, την οποία ονομάσαμε “Η τέχνη στις πλατείες”, και έτσι αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε και άλλες βρύσες, όπως οι βρύσες του Αγίου Δημητρίου, του Αρακλού, η Σερβική, η Άδεια, ενώ τώρα ζωγραφίζουμε και τη βρύση του παπά-Μανώλη», προσθέτει η Σόνια Καζλάρη.

Η μεταμόρφωση μιας ερειπωμένης αποθήκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ [Σόνια Καζλάρη, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεχνών Γαλάτιστας «Οι Ανθεμούσες»]

Έτσι, μια παλιά αποθήκη που είχε μια σκουριασμένη πόρτα μεταμορφώθηκε με τη ζωγραφική σε ένα σπίτι με μια όμορφη πόρτα, με ένα παράθυρο με δαντελένιες κουρτίνες και μια βουκαμβίλια στο πλάι. Και επιπλέον ομόρφυναν κι έναν άλλο τοίχο του χωριού ζωγραφίζοντας μια πόρτα και καρέκλες στο πεζούλι που είναι μπροστά.

«Δουλεύαμε όλο το καλοκαίρι μέσα στη ζέστη, από τις 4.30 το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε από την πρώτη στιγμή, μας παρακολουθούσαν την ώρα που δουλεύαμε και μας έστελναν κεράσματα. Κι αυτό μας έδωσε δύναμη», αναφέρει η Σόνια Καζλάρη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...