«Γαλάζιος» καυγάς στη Βουλή για τα Rafale

Μοιραστειτε το

Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων 

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για την κατεπείγουσα διαδικασία σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Μόνο που το…επεισόδιο αυτή τη φορά είχε ενδοοικογενειακό άρωμα, αφού λογομάχησαν σε υψηλούς τόνους ο Κώστας Γκιούλεκας ως πρόεδρος Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και ο Αθανάσιος Δαβάκης που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. 

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο Αθ. Δαβάκης, που παρακολουθούσε ηλεκτρονικά τη συζήτηση, ενημερώθηκε ότι δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών, κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Δαβάκης έκανε λόγο για απαράδεκτη και πρωτοφανή διαδικασία και ζήτησε να συνεδριάσει αύριο η επιτροπή του προκειμένου να υπάρξει νεότερη ενημέρωση των απορρήτων στοιχείων των αεροσκαφών από τους αρμοδίους του ΥΠΕΘΑ.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε βαθμό που ο Κ. Γκιουλέκας διέκοψε τη συνεδρίαση.

Αναλυτικά ο έντονος διάλογος

Θανάσης Δαβάκης: Συζητείται ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα το οποίο ως πρόεδρος της επιτροπής λέω ότι δεν αναλύθηκε όπως έπρεπε στην επιτροπή. Πρέπει να συγκληθεί αύριο η επιτροπή Εξοπλιστικών να συζητηθούν τα απόρρητα και να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η διαδικασία να μπαίνει η μια επιτροπή στα χωράφια της άλλης. Δεν καλύφθηκαν τα τεχνικά ζητήματα του όπλου και πρέπει να συζητηθούν. Δεν είναι δυνατόν να ρωτάει ο κάθε συνάδελφος τον άλλο τι θα ειπωθεί. Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Κώστας Γκιουλέκας: Αυτή τη διαδικασία εισηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Θανάσης Δαβάκης: Δηλαδή η επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας θα ενημερωθεί μερικώς και εμμέσως και αν ενημερωθεί; Εγώ θα έρθω αύριο για να ενημερωθώ.

Κώστας Γκιουλέκας: Τους περιορισμούς της πανδημίας τους ορίζουν οι γιατροί τι να κάνουμε τώρα;

Θανάσης Δαβάκης: Μα μου είπατε πριν ότι τους όρισε ο υπουργός. Να συγκληθεί ενδιαμέσως η επιτροπή για να ειπωθούν τα απόρρητα ζητήματα. Είναι κοινοβουλευτικά ανάρμοστο αυτό. Δεν έχει ξανασυμβεί!

Κώστας Γκιουλέκας: Σας παρακαλώ πολύ κύριε Δαβάκη σας εξήγησα. Τοποθετήθηκε ο υπουργός και οι εισηγητές των κομμάτων και έχουμε προχωρήσει.

Θανάσης Δαβάκης: Αντιλαμβάνεστε τι μου λέτε; Από πότε…

Κώστας Γκιουλέκας: (φωνάζοντας). Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ πολύ. Τι θα πει αν αντιλαμβάνομαι τι λέω; Η Κοινοβουλευτική Ομάδα όρισε συναδέλφους. Αν θέλετε διαμαρτυρηθείτε στην ΚΟ όχι στην επιτροπή. Δεν επέλεξα εγώ. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Θα διακόψουμε.

Τελικά, μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αποφασίστηκε να διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη, η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής σε μεγάλη αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή περισσότερων βουλευτών.

Την Πέμπτη στην Ολομέλεια

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου.  

Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.  

Το νομοσχέδιο αφορά σε 3 σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale, την υποστήριξη τους και το νέο οπλισμό τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα. Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.  

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...