Γάλλος ΥΠΕΞ: Περιμένουμε πράξεις και όχι λόγια και συκοφαντίες από τον Ερντογάν- OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Δεν εμπιστεύεται η Γαλλία το επικοινωνιακό παιχνίδι των δηλώσεων Ερντογάν, περί ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Ενώ ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υποβάλει στο τραπέζι στις αρχές Δεκεμβρίου το ζήτημα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το Παρίσι περιμένει «πράξεις» εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν αρκεί ότι, για δύο ή τρεις ημέρες, κάποιος σημειώνει καταπραϋντικές δηλώσεις εκ μέρους του προέδρου», επιβεβαίωσε ο Jean-Yves Le Drian στο πρόγραμμα «Le Grand Jury RTL-Le Figaro-LCI», την Κυριακή. Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την αντίθεση της Γαλλίας στο «τετελεσμένο γεγονός» της Τουρκίας και κατήγγειλε την «επεκτατική βούληση» της.

Ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα, οι διαφωνίες αφορούν πολλά θέματα : το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο όπου οι Τούρκοι «επιτίθενται» σε δύο χώρες μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου στέλνουν συριακούς μισθοφόρους. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διαφωνίες, αλλά αυτό θα απαιτούσε τη βούληση της Τουρκίας. Αλλά οι συκοφαντικές παρατηρήσεις του Ερντογάν (εναντίον του Εμμανουήλ Μακρόν) δεν προσφέρονται για διάλογο », εξηγεί ο Jean-Yves Le Drian.

Ήδη  οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν ο Ερντογάν πήρε το προβάδισμα σε μια επίθεση  εναντίον της Γαλλίας στον μουσουλμανικό κόσμο, μετά τη νέα υπόθεση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ και ξεκίνησε ένα κίνημα μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

Διαβιβάστηκε από το Παρίσι στην Ευρώπη, ότι το τουρκικό ζήτημα πρέπει να αξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες. Όμως, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση για διάλογο, επικαλούμενος μπροστά στο κόμμα του το AKP για «ισχυρότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας» , ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα κριθεί στις πράξεις του » και όχι στα λόγια του, δείγμα ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Περιμένει χειρονομίες από την Άγκυρα. « Υπάρχουν μερικά που μπορούν να γίνουν εύκολα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη. Υπάρχουν επίσης μερικά που είναι εύκολο να κάνετε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ », διαμηνύει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Πηγή Le Figaro

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα