Β. Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά του αντιπροέδρου Ντιμιτρόφ λόγω Βουλγαρίας

Μοιραστειτε το

Πρόταση δυσπιστίας κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπέβαλε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, αναφορικά με τη διαμάχη της γείτονος με τη Βουλγαρία λόγω του βέτο που άσκησε πριν ένα μήνα στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.  

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, επειδή, όπως είπε, αρνήθηκε να παρουσιαστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για να επεξηγήσει τις κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με τη διαμάχη της χώρας με τη Βουλγαρία.

Ο Μιλοσόσκι είπε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έπρεπε να είχε αποπέμψει ο ίδιος τον Νίκολα Ντιμιτρόφ μέχρι τώρα, αλλά και ότι ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, εάν είχε την αίσθηση ευθύνης.

Ο σκοπός της πρότασης δυσπιστίας, πρόσθεσε ο Μιλόσοσκι, είναι να αποφευχθούν περαιτέρω επιβλαβείς αποφάσεις για τη χώρα που θα μπορούσαν να ληφθούν από τον Ντιμιτρόφ.

Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία στη Βουλή, έστω και ισχνή (62 βουλευτές, σε σύνολο 120 που αριθμεί το νομοθετικό Σώμα της Βόρειας Μακεδονίας), η πρόταση, η οποία θα συζητηθεί σε συνεδρίαση της Βουλής που θα ορίσει ο πρόεδρος του Σώματος, δεν αναμένεται να έχει καμία τύχη.

Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες εντός του Δεκεμβρίου, αλλά η Σόφια αρνείται να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

«Αν υπάρχουν ανεπίλυτα διμερή ζητήματα στο τραπέζι της Ε.Ε.», δήλωσε τον Νοέμβριο, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, «και αυτά υπάρχουν μεταξύ κάποιων μελών, η Ένωση δεν θα μπορέσει να γίνει ισχυρότερη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...