Βόρεια Κορέα: Σε τεντωμένο σκοινί η οικονομία μετά το απότομο «διαζύγιο» με την Κίνα λόγω κορωνοϊού

Μοιραστειτε το

Την ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής της αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα μετά τον εκτροχιασμό της οικονομίας της λόγω των ακραίων μέτρων που πήρε με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας

Όπως επισημαίνει το CNNi, o Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έχει εκτροχιάσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας μέσω ενός αυστηρότατου σχεδίου αποτροπής της πανδημίας, κλείνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη σχεδόν αδιαπέραστα σύνορά της, κόβοντας σχεδόν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Κίνα, ακόμη και εκτελώντας –όπως φημολογείται- κάποιους αξιωματούχους του τελωνίου επειδή δεν κατάφεραν να χειριστούν κατάλληλα κάποια από τα εισαγόμενα αγαθά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο το Πεκίνο εξήγαγε στην Πιονγιάνγκ αγαθά αξίας μόλις 253.000 δολαρίων, μία πτώση της τάξης του 99% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσαν οι τελωνιακές υπηρεσίες της Κίνας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας και στην ουσία η μοναδική οικονομική γραμμή ζωής για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς πρακτικά η χώρα δεν εισάγει σχεδόν από πουθενά αλλού.

Τα νέα τελωνειακά στοιχεία, εάν είναι ακριβή, δείχνουν ότι ο Κιμ φαίνεται να είναι πρόθυμος να αντισταθμίσει – ή ακόμη και να διακόψει – το εμπόριο με την Κίνα για να αποτρέψει την είσοδο του ιού στη Βόρεια Κορέα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύει τον εφοδιασμό με τρόφιμα και καύσιμα της χώρας. Η κίνηση είναι ακόμη πιο ακραία, δεδομένου ότι η ηπειρωτική Κίνα αναφέρει μόνο λίγα κρούσματα κάθε μέρα.

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αναγνωρίσει δημόσια την πτώση του εμπορίου ή τον λόγο πίσω από αυτό, αλλά η πανδημία είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κιμ εκτέλεσε δύο άτομα για εγκλήματα που σχετίζονται με το Covid-19, συμπεριλαμβανομένου ενός τελωνειακού υπαλλήλου που δεν ακολούθησε τους κανόνες πρόληψης κατά του ιού κατά την εισαγωγή αγαθών από την Κίνα, δήλωσε βουλευτής της Νότιας Κορέας μετά από ενημέρωση από την υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, και εν μέσω διεθνών κυρώσεων που έχουν στόχο τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης οικονομικών πολιτικών με υπευθυνότητα, καθώς προήδρευσε σε μία συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το πολιτικό γραφείο άσκησε σκληρή κριτική στα όργανα οικονομικής καθοδήγησης για την αποτυχία τους να παρέχουν επιστημονική καθοδήγηση για οικονομικές δράσεις, ενόψει της πραγματοποίησης ενός συνεδρίου του κόμματος της επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το KCNA.

«Το πολιτικό γραφείο επεσήμανε την ανάγκη για τη λειτουργική και διοικητική επιτήρηση της υλοποίησης των οικονομικών πολιτικών του κόμματος, σε μία επιστημονική βάση, αλλά και την επίδειξη μεγαλύτερης αφοσίωσης και υπευθυνότητας» όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τον Αύγουστο, ο Κιμ είχε δηλώσει ότι το κυβερνών κόμμα θα πραγματοποιήσει ένα συνέδριο τον Ιανουάριο, προκειμένου να αποφασίσει την υλοποίηση ενός νέου πενταετούς προγράμματος, με τη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου να εντοπίζει σοβαρές καθυστερήσεις στη βελτίωση της οικονομίας της Βόρειας Κορέας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...