«Βόμβα» εκ Τσεχίας: Η AstraZeneca προσέγγισε απευθείας 4 χώρες της Ε.Ε. για εμβόλια | newsbreak

Μοιραστειτε το

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση «βόμβα» του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις για το γεγονός πως η AstraZeneca προσέγγισε τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ προσφέροντάς τους συμβόλαιο συνεργασίας (εκτός του πλαισίου συμφωνιών της Κομισιόν) προκειμένου να εμβολιαστεί γρηγορότερα ο πληθυσμός τους!

Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό, «παρότι η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην Ε.Ε. 80.000.000 δόσεις, λάβαμε επανειλημμένα προσφορές για αυτό το εμβόλιο -όχι μόνο εγώ, αλλά και τρεις άλλοι πρωθυπουργοί της Ευρώπης- προτού καν ξεκινήσουν οι παραδόσεις (του εμβολίου στην Ε.Ε).».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ανέφερε ότι αυτό έγινε μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρίας στο Ντουμπάι, με όρο την προπληρωμή του 50% της αξίας των εμβολίων. «Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος (…). Φυσικά, έχουμε κάποιες συμφωνίες (με την Ε.Ε.) και πρέπει να τις σεβαστούμε» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτόν τον ισχυρισμό» τόνιζε πάντως η AstraZeneca στην ιστοσελίδα Euractiv, απαντώντας μέσω e-mail στον ισχυρισμό του Τσέχου πρωθυπουργού.

Η φαρμακοβιομηχανία σημειώνει ότι εστιάζει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς υγείας το ταχύτερο δυνατό για να συνδράμει στον τερματισμό της πανδημίας. Επισήμαινε μάλιστα ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εφοδιασμός, πώληση ή διανομή του εμβολίου μέσω του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν κάποιος προσφέρει σε ιδιωτική βάση εμβόλια, πιθανώς αυτά είναι πλαστά και θα πρέπει να γίνει καταγγελία στις τοπικές υγειονομικές Αρχές.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα