Βρετανία: Νέα ηχηρή αποχώρηση από την Ντάουνινγκ Στριτ – Φεύγει εντός του έτους ο Ντόμινικ Κάμινγκς

Μοιραστειτε το

Έντονοι κλυδωνισμοί παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στον κύκλο συμβούλων του Βρετανού πρωθυπουργού: μετά την παραίτηση, την Πέμπτη, του διευθυντή επικοινωνίας του Μπόρις Τζόνσον, Λι Κέιν, την αναχώρησή του προανήγγειλε και ένας από τους πλέον προβεβλημένους συμβούλους του, o Ντομινίκ Κάμινγκς.

Ο Κάμινγκς είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τον περασμένο Μάιο, όταν κατηγορήθηκε ότι είχε παραβιάσει το εθνικό lockdown για προσωπικούς λόγους.

Τότε, ο Μπόρις Τζόνσον τον είχε στηρίξει προκαλώντας εσωκομματικές αντιδράσεις.

Ο Κάμινγκς, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το δημοψήφισμα του Brexit το 2016 και την εκλογική νίκη του Τζόνσον το 2019, δήλωσε στο BBC ότι η θέση του δεν είχε αλλάξει από τον Ιανουάριο, όταν είπε ότι ήθελε να αποσυρθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραπάνω δήλωση επιβεβαιώνει την εσωτερική διαμάχη για το ποιος θα ηγηθεί του επιτελείου συμβούλων του Μπόρις Τζόνσον.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς είπε στο Sky News ότι ο Κάμινγκς έχει προγραμματίσει να αφήσει τη θέση του ως ανώτερος σύμβουλος του Τζόνσον εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, όταν η Βρετανία άτυπα αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως έγραψε στις αρχές της χρονιάς με τα δικά του λόγια, σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά τη συμβολή του στο μείζον ζήτημα που είναι αυτό του Brexit, η μεταβατική περίοδος του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου», τόνισε ο Σαπς.

Όπως υπογράμμισε, ο Κάμινγκς θα λείψει, καθώς είναι καλό να υπάρχει πάντα κάποιος ο οποίος ταράζει τις καταστάσεις.

Η προαναγγελία παραίτησης του Κάμινγκς έρχεται λίγες ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή επικοινωνίας του Τζόνσον, Λι Κέιν.

Στους κ. Κάμινγκς και Κέιν χρεώνεται μία συχνά επιθετική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, οι συχνές συγκρούσεις με βουλευτές, υπουργούς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, η αποξένωση του Πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όπως πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές επισημαίνουν, καθώς και οι κακοί επικοινωνιακοί χειρισμοί στη διάρκεια της πανδημίας.

Μετά το Brexit… exit

Σύμφωνα εξάλλου με τους Financial Times, αναμένονται αποχωρήσεις και άλλων στελεχών της εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit που μεταπήδησαν στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον.

Προσθέτουν δε ότι σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές, οι Κάμινγκς και Κέιν θεωρούνται ύποπτοι για τη διαρροή των πληροφοριών περί του δεύτερου lockdown που επίκειτο στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα την επίσπευση των ανακοινώσεων από τον Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα εξάλλου με τους FT, ο Βρετανός Πρωθυπουργός σχεδιάζει να αξιοποιήσει την αλλαγή φρουράς στην ομάδα των συμβούλων του για να υιοθετήσει ένα πιο συναινετικό στιλ, να αποκαταστήσει τις γέφυρες με τους βουλευτές του και να τερματίσει τους λεγόμενους «πολιτισμικούς πολέμους» του κ. Κάμινγκς, δηλαδή τη μετωπική αντιπαράθεση με κοινωνικές ομάδες, προσωπικότητες και φορείς του δημόσιου βίου με διαφορετικές πεποιθήσεις ή ιδεολογίες.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...