Βρετανία: Μείωση κρουσμάτων, αύξηση στις μολύνσεις στις ηλικίες 5-12 ετών

Μοιραστειτε το

Θερμομέτρηση μαθητών στο Λονδίνο

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

efsyn. gr

Οι μολύνσεις από κορονοϊό έχουν μειωθεί στη Βρετανία κατά δύο τρίτα μέσα σε ένα μήνα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι τώρα ο ιός μεταδίδεται στα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, αλλά και στους νέους, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα React 1 του Imperial College του Λονδίνου δείχνει ότι το τρίτο εθνικό λοκντάουν έχει μειώσει σημαντικά τη μετάδοση του κορονοϊού, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα που προσλαμβάνουν οι νέες παραλλάξεις. Το ποσοστό του πληθυσμού που επηρεάζεται παραμένει υψηλό, με περίπου έναν στους διακόσιους ανθρώπους να έχει μολυνθεί με Covid-19 μεταξύ 4 και 13 Φεβρουαρίου, σε σχέση με το τρεις φορές υψηλότερο ποσοστό μεταξύ 6 και 21 Ιανουαρίου, όπως δείχνουν τα ενδιάμεσα ευρήματα.

Χθες, οι επιστήμονες ενημέρωσαν τους βουλευτές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χαλαρώσει το λοκντάουν πιο γρήγορα απ’ ότι την πρώτη φορά.

Ο Μαρκ Γουουλχάουζ, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουμε λόγους να είμαστε περισσότερο πεισμένοι ότι μπορούμε να βγούμε από το σημερινό λοκντάουν γρηγορότερα απ’ ότι στο πρώτο». 

Ο καθηγητής είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η επιστημονική και τεχνολογική επιτροπή που επιβλέπει τα στοιχεία έδειξε ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια γρηγορότερα και ότι η διάδοση του ιού σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ σπάνια. Το άνοιγμα των σχολείων δεν προκάλεσε κάποια αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη δυτική Ευρώπη, ενώ απ’ όσο γνωρίζει δεν υπήρξε κάποιο ξέσπασμα των κρουσμάτων που να συνδέεται με παραλίες.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί προειδοποιούν για την ανάγκη ενός «προσεκτικού» ανοίγματος των σχολείων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου στην Αγγλία και στις 22 Φεβρουαρίου σε Σκοτία και Ουαλία, στο φως των ευρημάτων της έρευνας React 1.

Κάποιοι ωστόσο προειδοποιούν

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η πτώση του επιπολασμού στην Αγγλία παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τον κορονοϊό πλέον να είναι είναι πιο διαδεδομένος στις ηλικίες μεταξύ 5 και 12 ετών και 18 και 24. Η πτώση στον επιπολασμό ήταν όμοια μεταξύ των ατόμων 65 ετών και άνω όπως και στις υπόλοιπες ομάδες.

Η ομάδα των ερευνητών υποθέτει ότι ο σχετικά υψηλότερος επιπολασμός στα νέα παιδιά μπορεί να οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ομάδας που ακόμα φοιτά στο σχολείο. Άλλη έρευνα τον Φεβρουάριο βρήκε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρακολουθούσε μαθήματα δια ζώσης.

Ωστόσο, ο καθηγητής Πολ Έλιοτ του Imperial College του Λονδίνου, διευθυντής του προγράμματος React, υπογράμμισε ότι οι μολύνσεις μπορεί να γίνονται και εκτός αιθουσών διδασκαλίας, όπως κατά την αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο με τους γονείς τους.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να καθορίσει τη Δευτέρα έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown που άρχισε στις 5 Ιανουαρίου, ενώ έχει δηλώσει ότι θα πρόκειται για μία προσεχτική και συνετή προσέγγιση.

Η REACT-1 είναι μία από τις μεγαλύτερες και τις πιο στενά παρακολουθούμενες μελέτες για τη συχνότητα των μολύνσεων στην Αγγλία, ενώ οι ερευνητές εξέδωσαν τα προσωρινά αποτελέσματα σε μία προδημοσίευση που δεν αξιολογήθηκε από άλλους ερευνητές.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι το lockdown αποδίδει.

«Παρά το γεγονός ότι οι τάσεις που παρακολουθούμε είναι καλά νέα, είναι απαραίτητο να δουλέψουμε όλοι μας για να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των μολύνσεων, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...