Βρέθηκε στο Τατόι η πέτρα του 1877 με το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’ -Είχε χαθεί μετά από κατολίσθηση, την είχε πάρει το ποτάμι | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια μετά από μια κατολίσθηση και είχε παρασυρθεί από το ποτάμι. Τώρα, η πέτρα κλειδί στην πρώτη γέφυρα της ιστορικής διαδρομής προς την λίμνη Κιθάρα στο Τατόι εντοπίστηκε και θα τοποθετηθεί στη θέση της καθώς η Περιφέρεια πραγματοποιεί έργα αποκατάστασης της ιστορικής διαδρομής.

«Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω ότι εντοπίστηκε η πέτρα κλειδί στην πρώτη γέφυρα της ιστορικής διαδρομής προς την λίμνη Κιθάρα στο Τατόι που φέρει το βασιλικό έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’, ιδρυτού του Τατοΐου και το έτος περάτωσης της ιστορικής διαδρομής» γράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοϊου Βασίλης Κουτσαβλής στη σελίδα τού Συλλόγου στο Facebook. Και συνεχίζει: «Όπως όλα δείχνουν θα μπει στη θέση της μετά την έντονη κινητοποίηση του Συλλόγου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, ο Σύλλογος δεν θα ακουστεί πουθενά μιας και θα προσπαθήσουν πάλι “νεοφανείς σωτήρες”, να οικειοποιηθούν το έργο. Αλλά νοιώθουμε όλοι στον Σύλλογο τόση περηφάνεια για το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται χάριν στον αγώνα μας τόσα χρόνια. Αυτό το αναγνωρίζει μέχρι και ο τελευταίος κόκκος χώματος της γης του Τατοϊου».

Νοέμβριο του 2013 η πέτρα βρισκόταν ακόμα πάνω στο γεφύρι της ιστορικής διαδρομής / Φωτογραφία Βασίλης Κουτσαβλής

Ο κύριος Κουτσαβλής και ο Σύλλογος είχαν από τον Σεπτέμβριο ενημερώσει για τη απώλεια της πέτρας που μαρτυρά την ολοκλήρωση της διαδρομής το 1877 . Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτή την περίοδο εκτελούνται από την Περιφέρεια Αττικής έργα αποκατάστασης της ιστορικής διαδρομής προς τη λίμνη Κιθάρα στο Τατόι. Στο πρώτο γεφύρι της διαδρομής υπήρχε η πέτρα με το έμβλημα του Βασιλιά Γεωργίου Ά με το έτος περάτωσης της διαδρομής το 1877. Είναι το ιστορικότερο στοιχείο και τεκμήριο αυτής της πανέμορφης διαδρομής». Προσθέτει ότι στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014 κατέρρευσε ο τοίχος και συμπαρέσυρε την πέτρα στο ποτάμι. «Ο Σύλλογος Φίλων Τατοϊου κινητοποιήθηκε αμέσως και ενημερώσαμε εγγράφως το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάσυρση και φύλαξη της πέτρας».

Η πέτρα εντοπίστηκε. Φωτογραφία του Πέτρου Δεσύλλα.

 

 

Πηγή
Author: Kατερίνα Ι. Ανέστη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα