Βολές του Ερντογάν κατά του ΝΑΤΟ για το εμπάργκο που καθηλώσε τα τουρκικά UAV

Μοιραστειτε το

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι είναι «κακοί γείτονες» επειδή αρνήθηκαν να προμηθεύσουν ανταλλακτικά για τουρκικά αεροσκάφη, ανέφερε σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Duvar.

«Παρ ‘όλες τις συκοφαντικές εκστρατείες εναντίων μας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (UAV) έχουν προκαλέσει διεθνή θαυμασμό. Τα τούρκικα UAV φέρνουν αλλαγές στις πολεμικές τακτικές και άλλαξαν την πορεία του πολέμου στην Λιβύη.» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τελετή καθέλκυσης της νέας τουρκικής φρεγάτας.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η απροθυμία των «κακών γειτόνων», όπως χαρακτήρισε τους νατοϊκούς συμμάχους, να προμηθεύσουν ανταλλακτικά, ειδικά τις κάμερες που χρησιμοποιούν τα τουρκικά drone,  αναγκάζει την Τουρκία στην παραγωγή των εξαρτημάτων στο εσωτερικό.

«Για παράδειγμα, το ζήτημα της κάμερας, υποτίθεται, είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε κάμερες, αλλά δεν τις δίνουν. Μας λένε, “Γιατί πολεμάς στην Αρμενία;” Η Αρμενία επιτίθεται στους συμμάχους μου (σ.σ. το Αζερμπαϊτζάν), πρέπει να τους δώσουμε όλη την υποστήριξη που μπορούμε. Δεν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ; ” αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.

H συμβολή των τουρκικών UAV ήταν καθοριστική στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου καταγράφηκαν πολλές φορές σε βίντεο να κατατροπώνουν τα ρωσικά αντιεροπορικά συστήματα. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ιδιαίτερα την φήμη που απέκτησαν τα τουρκικά UAV, όπως το TB-2 που ανέπτυξε η τουρκική εταιρεία Baykar. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, που είναι γαμπρός του Ερντογάν, είναι επικεφαλής της τεχνολογικής ομάδας της Baykar.

Λόγω της τουρκικής υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν στην επίθεση κατά της Αρμενίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, Αρμένιοι διπλωμάτες και ακτιβιστές πίεσαν τις δυτικές εταιρείες να τερματίσουν τις σχέσεις τους με την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Η Andair, μια βρετανική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προμηθεύει με ανταλλακτικά την τουρκική εταιρεία Baykar, μετά από αίτημα της Αρμενικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο, η καναδική εταιρεία Bombardier Recreational Products (BRP) ακολουθώντας την απόφαση της κυβέρνησης  του Καναδά για  επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, λόγω της συμμετοχής της στις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ,  ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πωλεί κινητήρες στην Τουρκία για τα UAV της.

Πηγή
Author: editor02

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...