Βιέρα Γιούροβα: Καθήκον των κρατών μελών να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας

Μοιραστειτε το

«Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης» σύμφωνα με ενημερωτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την συνάντηση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις».

Η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα αναφέρεται. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται:

«Κατόπιν αιτήματός του, η Αντιπρόεδρος Γιούροβα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπρόεδρου Γιούροβα στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης κατά βουλευτή της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Η Αντιπρόεδρος κατέγραψε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην Έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου.

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να γίνει follow up σχετικά με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, και ειδικότερα για τις συστάσεις που περιέλαβε η Επιτροπή σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνει στην Ελλάδα.

Η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης εργασίας για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά του SLAPP και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για την ευρωπαϊκή ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (European media Freedom Act) και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά τα θέματα παρακολούθησης, η Αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτό το θέμα.

Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης.

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις.

Η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...