ΒΒC: Το ελληνικό νησί – δέλεαρ για επιστήμονες-Πώς θα δώσει λύσεις στην κλιματική αλλαγή | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Σε δημοσίευμα του BBC, ο συντάκτης Stav Dimitropoulos περιγράφει το νησί των Αντικυθήρων ως ένα «μετεωρολογικό χωνευτήρι» που θα μπορούσε να παρέχει στην επιστημονική κοινότητα πολύτιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα;

Από το πλοίο, το νησί των Αντικυθήρων έμοιαζε με μια χούφτα μαραμένων και αποξηραμένων ογκόλιθων που πέταξαν στο Αιγαίο. «Ετοιμαστείτε να χαθείτε με μπλε χρώμα 180 μοιρών», είπε η Μαρία Τσίχλα καθώς πλησιάσαμε στο λιμάνι στις 04:30 περίπου το πρωί του Ιουνίου. “Ω, και βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του δωματίου σας είναι κλειστή, καθώς οι κατσίκες εδώ λατρεύουν να μπαίνουν σε σπίτια χωρίς πρόσκληση.”

Η Τσίχλα ταξίδευε σε αυτό το απομακρυσμένο σημείο για ερευνητικούς λόγους. Είναι μία από τις επιστήμονες του κλίματος του Πανελλήνιου Γεωφυσικού Παρατηρητηρίου των Αντικυθήρων (Pangea). Το όνομά του από την αρχαία υπεραπειρία, το φιλόδοξο έργο, το οποίο λειτουργεί από το 2017, καλεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο σε αυτό το βραχώδες ελληνικό νησί να δημιουργήσουν μια παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς αγκυροβόλησαμε στον Ποταμό, τον μικρό κυκλικό κόλπο που λειτουργεί ως λιμάνι του νησιού, μπορούσα να δω ανθρώπους που συσσωρεύονταν μπροστά μπροστά από ένα λευκό σπίτια. «Αυτό είναι το χωριό Ποταμός, όπου ζουν οι περισσότεροι ντόπιοι», είπε η Ελένη Μαρίνου, άλλη επιστήμονας του κλίματος και μέλος της Pangea. “Το υπόλοιπο νησί είναι ακατοίκητο.”

“Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν να χαιρετήσουν τις νέες αφίξεις στις 04:30 το πρωί;” Τη ρώτησα.

«Η άφιξη κάθε πλοίου είναι μια μίνι γιορτή εδώ», απάντησε.

Εξάλλου, μόνο 22 άτομα ζουν στα Αντικύθηρα όλο το χρόνο. Αλλά αυτό το αγροτικό τοπίο μπορεί σύντομα να αλλάξει, με το μεγάλο σχέδιο της Pangea να μετατρέψει το νησί σε παγκόσμια δεισιδαιμονία για το κλίμα.

Βρισκόμενα μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων σε σημείο όπου συγκλίνουν τρεις θάλασσες, το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό, τα Αντικύθηρα κατέχουν μια μοναδική γεωστρατηγική θέση. «Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στο σταυροδρόμι των μαζών αέρα από όλες τις ηπείρους», δήλωσε ο Βασίλης Αμιρίδης, επιστήμονας του κλίματος και διευθυντής της έρευνας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (NOA), ο οποίος ηγείται της επιστημονικής επιτροπής της Pangea. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλα δέματα αέρα από όλες τις ηπείρους, με την ικανότητα να προσλαμβάνουν τις ιδιότητες θερμοκρασίας και υγρασίας του αντίστοιχου τόπου προέλευσής τους, συναντώνται ακριβώς πάνω από τα Αντικύθηρα, καθιστώντας το νησί αυτό που ο Αμιρίδης περιγράφει ως ««μετεωρολογικό χωνευτήρι»». Επιπλέον, δεν υπάρχει ρύπανση, έτσι οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό καθαρά και εύκολα.

Εδώ, είπε ο Αμιρίδης, μπορείτε να βρείτε σκόνη από τη Σαχάρα, τέφρα από το όρος Αίτνα και στάχτες από καναδικές πυρκαγιές. Στις 28 Αυγούστου 2018, για παράδειγμα, τα συστήματα της Pangea εντόπισαν μια γενναιόδωρη ποσότητα σωματιδίων αποκαΐδι που είχαν εκτοξευτεί στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Γης από τις καναδικές πυρκαγιές εβδομάδες νωρίτερα και είχαν ταξιδέψει για 15 ημέρες πριν προσγειωθούν στα Αντικύθηρα.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το να έχουμε ένα μέρος όπου η σκόνη από διαφορετικά μέρη συγκλίνει μπορεί να μας πει σπουδαία πράγματα για τις διαδικασίες μεταφοράς σκόνης, δήλωσε ο Αμιρίδης, εξηγώντας ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και να δημιουργήσουμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για αυτά, καθώς και να κάνουμε καλύτερες προβλέψεις για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον καιρό.

«[Το νησί] είναι το ιδανικό φυσικό εργαστήριο για να μελετηθούν πώς τα αερολύματα [μικροσκοπικά σωματίδια όπως σκόνες, αναθυμιάσεις ή ομίχλες που αιωρούνται στον αέρα] σχηματίζουν σύννεφα, ένα βασικό φαινόμενο για την κατανόηση και την αναστολή της αλλαγής του κλίματος», είπε.

Η Pangea έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων από την ΕΕ. Η ομάδα, η οποία αποτελείται σήμερα από περίπου 30 επιστήμονες, κυρίως μηχανικούς και φυσικούς, τα χρησιμοποιεί για να εγκαταστήσει τεχνολογίες αιχμής στο νησί. 

«Η συμβατική γνώση λέει ότι τα σωματίδια σκόνης προσανατολίζονται τυχαία στην ατμόσφαιρα. Λέμε ότι αυτά τα σωματίδια μπορούν να ευθυγραμμιστούν στον αέρα κάθετα », δήλωσε ο Αμιρίδης. Εάν η θεωρία της Pangea αποδειχθεί αληθινή – το οποίο θα γνωρίζουν οι επιστήμονες σε περίπου ένα χρόνο – ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε ό, τι γνωρίζαμε για την κλιματική αλλαγή: «Τα κάθετα ευθυγραμμισμένα σωματίδια σκόνης επιτρέπουν 10-20% περισσότερη ακτινοβολία να γλιστρήσει μέσα από την ατμόσφαιρα και να φτάσει στο έδαφος», δήλωσε ο Αμιρίδης, εξηγώντας ότι αυτή η επιπλέον ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε έναν ολοένα και πιο ζεστό πλανήτη.

Η ομάδα των επιστημόνων επισκέπτεται το νησί σε ομάδες των πέντε μία φορά το μήνα, αλλά το σχέδιο είναι για ομάδες διεθνών ερευνητών να ζουν στο νησί για παρατεταμένες χρονικές περιόδους σε ειδικά χτισμένους επιστημονικούς ξενώνες. Για τον υπόλοιπο χρόνο, κατοικείται μόλις 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο από την περιοχή των 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων των Αντικυθήρων. Το νησί δεν διαθέτει πρατήρια καυσίμων, καταστήματα ρούχων, αρτοποιεία και μόνο δύο ταβέρνες, μία εκ των οποίων χρησιμεύει επίσης ως μίνι μάρκετ και ταχυδρομείο. Από τους 22 μόνιμους κατοίκους, οποιοσδήποτε ηλικίας κάτω των 65 ετών είναι στη συντριπτική μειονότητα.

Το 2019, η τοπική ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προσφέρθηκε να πληρώσει τους ανθρώπους για να μετακινηθούν στο υποπληθυσμένο νησί, όπως αναφέρεται στο Business Insider, αλλά οι ντόπιοι μου είπαν ότι η ιδέα εγκαταλείφθηκε πριν καν εφαρμοστεί, αν και δεν ήξεραν γιατί. Αντ ‘αυτού, οι λίγοι εναπομείναντες κατοικοι των Αντικυθήρων ελπίζουν ότι αυτή η νέα εισροή επιστημόνων μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της μοίρας τους. «Η Pangea θα αλλάξει το νησί μας. Κάντε ό, τι καλύτερο μπορείτε για να βοηθήσετε το όμορφο νησί μας », είπε ένας ντόπιος. Μια άλλη γυναίκα μου είπε πώς αγαπά αυτούς τους «φυσικούς» όπως τα δικά της παιδιά. Σε γενικές γραμμές, γιορτάζουν την άφιξη των επιστημόνων ως κάτι που θα φέρει μια ανάσα καθαρού αέρα στις ακτές τους.

Οι σύγχρονοι Αντικυθήριοι εντοπίζουν την καταγωγή τους στους Κρητικούς που εξεγέρθηκαν εναντίον των Τούρκων κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας της Ελλάδας, άφησαν την Κρήτη και εγκαταστάθηκαν σε αυτό το νησί.

Επιπλέον, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, μια συναρπαστική αρχαία ελληνική μηχανική συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό και την εμφάνιση πληροφοριών για αστρονομικά φαινόμενα το 100 π.Χ., ανακτήθηκε στα τοπικά ύδατα το 1901 από το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου που είχε βυθιστεί στις αρχές του 1ου αιώνα Π.Χ. (μπορείτε να δείτε τα ερείπια του μηχανισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας).

Θυμήθηκα τη μεγάλη κληρονομιά του νησιού όταν κατευθύνθηκα στο Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής των Αντικυθήρων αργότερα εκείνη την ημέρα με τους Τσίχλα και Μαρίνου, μαζί με τον Σπύρο Μεταλινό, τον χειριστή του σταθμού και την Ιωάννα Μαυροπούλου, διοικητικό υπάλληλο υποστήριξης της έρευνας.

Για να φτάσουμε στο παρατηρητήριο στα Κατσανεβιανά, έναν έρημο οικισμό περίπου 4 χιλιόμετρα νότια του Ποταμού, που υψώνεται πάνω από το υπόλοιπο νησί σε υψόμετρο περίπου 193μ., Κινηθήκαμε σε μερικά υπέροχα μονοπάτια με εκπληκτική θέα στα καθαρά νερά του νησιού. Κατά τη διαδρομή, είδα μια μάλλινη επικαλυμμένη, μεγάλα κέρατα κατσίκα – πιθανώς άγρια – που στέκεται στην άκρη ενός απότομου φαραγγιού, μόνο μία από τις χιλιάδες του είδους του στο νησί.

Όταν φτάσαμε επιτέλους στο παρατηρητήριο, με εντυπωσίασε πόσο υπερφυσικό φαινόταν. Δίπλα σε μια τεράστια κεραία υπήρχε ένα λευκό-γκρι δοχείο που περιείχε το PollyXT, ένα όργανο που χρησιμοποιεί λέιζερ για τη μέτρηση της κίνησης μικροσκοπικών σωματιδίων σκόνης που αιωρούνται στον αέρα, καθώς και υδρατμών και σύννεφων στην ατμόσφαιρα, στέλνοντας τα δεδομένα στο NOA για ανάλυση . Όταν το σκοτάδι έπεσε αργότερα εκείνο το βράδυ, τα κόλπα του PollyXT με άφησαν άφωνο. η ηλεκτρική πράσινη ακτίνα εκσφενδονίστηκε sτον ουρανό σαν μια μαγική σκάλα σε λαμπερούς γαλαξίες.

Στα δεξιά του PollyXT υπήρχε ένα χρυσό φωτομέτρο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο για τη μέτρηση της ποσότητας της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη και στέλνει δεδομένα στη Nasa. Σε κοντινή απόσταση, ένας εντυπωσιακός λευκός θόλος στεγάζει ένα ηλιακό πολωσίμετρο που ακολουθεί την τροχιά του Ήλιου στον ουρανό και μετρά τον προσανατολισμό των σωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Καθώς η Μαυροπούλου και η Τσίχλα κοίταξαν το τηλεσκόπιο του πολωσίμετρου, κοίταξα μπροστά στις ομιχλώδεις παρυφές της βορειοδυτικής Κρήτης στο βάθος, ψάχνοντας για το σημείο στο οποίο συναντώνται οι τρεις θάλασσες.

Η Pangea σχεδιάζει να εγκαταστήσει έως και 40 ακόμη επιστημονικά όργανα τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτά θα περιλαμβάνουν από συστήματα ραντάρ σύννεφων για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πώς τα σύννεφα αντανακλούν το φως του ήλιου και παγιδεύουν την υπέρυθρη ακτινοβολία, έως προηγμένα φασματόμετρα που μετρούν με ακρίβεια και συχνά τα αέρια του θερμοκηπίου, έως εξελιγμένα συστήματα Doppler Lidar που μετρούν πώς η κλιματική αλλαγή επιβραδύνει τους ανέμους μας – και πολλά άλλα.

Αφού οι επιστήμονες του κλίματος επιθεώρησαν τα όργανα τους, κατευθυνθήκαμε πίσω στον Ποταμό. Η Μαρίνου μου είπε ότι προσκληθήκαμε σε μια γιορτή πολιούχου εκείνο το βράδυ στην ταβέρνα. «Θα υπάρχουν μουσικοί που παίζουν ζωντανά την κρητική λύρα και ίσως να πιούμε λίγο τσίπουρο (ισχυρό ελληνικό μπράντυ)», είπε με ενθουσιασμό. “Πριν, μπορούμε να πάρουμε ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ στην άλλη ταβέρνα.”

Φαινόταν ότι εκείνη και οι υπόλοιποι επιστήμονες της Pangea «πιλόταραν» τη ζωή σε αυτό το τραχύ, ανεμοδαρμένο νησάκι αρκετά καλά. Σύντομα, περισσότεροι επιστήμονες του κλίματος από όλο τον κόσμο ελπίζουμε ότι θα αλληλογραφούν με τα κέντρα πτήσης της Nasa το πρωί και θα πίνουν τσίπουρο με τους ντόπιους το βράδυ. 

Πηγή: BBC

Πηγή
Author: amarouli

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...