Βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Μοιραστειτε το

Νέα όξυνση στις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί η υπόθεση Novartis και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας -προς ώρας- στον «πάγο» την όποια συζήτηση περί προοδευτικής συγκυβέρνησης.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας που θα προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής και θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και βασικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τον διακηρυγμένο στόχο του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται πεισματικά όλο αυτό το διάστημα να τοποθετηθεί με ανοιχτά χαρτιά επί του θέματος – κάτι που μοιάζει λογικό. Ωστόσο, συνεργάτες των δύο πολιτικών αρχηγών ισχυρίζονταν πως σε ιδιωτικές τους συζητήσεις πως η κουβέντα αυτή -που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα συγκυρία για ευνόητους λόγους- θα μπορούσε να ανοίξει ξανά, υπό άλλες συνθήκες, αμέσως μετά τις εκλογές.

Με απλά λόγια, συμφωνούσαν πως είναι ένα σενάριο υπαρκτό – αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμιζαν ότι οι δυσκολίες του εγχειρήματος θα ήταν μεγάλες.
Τα όσα έχουν μεσολαβήσει τις τελευταίες ημέρες, με την «αναζωπύρωση» της υπόθεσης Novartis εξαιτίας της απάλειψης του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από τα μεταφρασμένα έγγραφα που έστειλε το FBI, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το εν λόγω έγγραφο «παντιέρα» του τις τελευταίες ημέρες, στοχεύοντας απευθείας τη κυβέρνηση, αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο – τον οποίο και χαρακτηρίζει ως τον «άνθρωπο» του Μαξίμου εντός της Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, άφηνε και αιχμές για τη «χλιαρή» αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κορυφώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να προτείνει τον Ανδρέα Λοβέρδο για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος του, σημαίνει για την Κουμουνδούρου «πολιτική κάλυψη» προς τον πρώην υπουργό και ελεγχόμενο στην υπόθεση Novartis.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. «Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει τις επόμενες ημέρες να δώσει καθαρές απαντήσεις για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Δεν νοούνται μισόλογα, δεν νοούνται σκιές σε τόσο σοβαρά θέματα που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Αν νομίζει η Δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ανακόψουν τη νέα αυτή πορεία με αυτά τα φτηνά παιχνίδια είναι γελασμένοι», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε αυστηρούς τόνους απάντησε, με τη σειρά της, η Κουμουνδούρου. «Ζητάμε ταπεινά συγνώμη από το κύριο Ανδρουλάκη που στη προσπάθειά μας να ανακόψουμε τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παραποιήσαμε δημόσια έγγραφα και εξαφανίσαμε το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου από τα επίσημα έγγραφα του FBI που αναφέρονται στις μίζες της Novartis.

Κάποια στιγμή όμως πρέπει να κατανοήσει ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα το να μη παίρνεις θέση και να πουλάς τρέλα, δεν αποτελεί πάντα ασφαλή διέξοδο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα όσα προηγήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε σχετικά με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την ημέρα εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ούτε το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να επιτεθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός του αντίπαλος είναι η «δεξιά του κ.Μητσοτάκη».
Πλέον, με δεδομένη τη σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στα δύο κόμματα, φαίνεται ότι μπαίνει στον «πάγο» και η συζήτηση περί προοδευτικής κυβέρνησης. Τουλάχιστον μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...